Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
John Zorn – 'Filmworks Vol. XXIII: El General' (Tzadik, 2009)
Opnamejaar: 2008

Vorig jaar was een druk jaar voor de filmcomponist John Zorn: niet minder dan vier cd's werden er op de markt geslingerd. De mooiste is wat mij betreft 'El General', die muziek bevat voor een film over de Mexicaanse dictator Plutarco Elias Calles. Waar filmmuziek vrijwel altijd gecomponeerd wordt volgens de wetten van de film, hanteert John Zorn al jaren zijn eigen beleid; een filmsoundtrack is een cd-project dat afgeronde composities telt, in plaats van korte cues. Dit komt de luistervriendelijkheid zeer ten goede, nog afgezien van de hoge kwaliteit van de muziek zelf. Dat is op deze cd niet anders.

Omdat het teveel voor de hand lag om Mexicaanse muziek te componeren, koos Zorn voor een andere aanpak: een minimale bezetting, met marimba als basis. De muziek is nooit ver weg van een Morricone-soundtrack en is zonder beelden bijzonder goed te genieten. Blikvanger is gitarist Marc Ribot, die met zijn karakteristieke gitaargeluid de muziek naar een hoger plan tilt. Datzelfde geldt voor pianist/accordeonist Rob Burger.

Wat opvalt is dat Zorn net als op de vorige soundtrack-cd 'Belle De Nature' zijn heil zoekt bij minimalisten als Philip Glass en John Cage: veel nummers kennen eenvoudige en herhaalde ritmische patronen en melodieën. Hoewel niet alle tracks even sterk zijn, is deze cd voor zelfs de verzamelaar een must. Bijzonder fraai is het piano-trio 'Besos De Sangre', een stukje latin waarin Burger schittert als pianist. In 'Exactamente Eso', met prachtige overlappende ritmes en feedback-gitaar, overtreft Zorn de filmcomponist zichzelf. Al met al is dit een fraaie nieuwe soundtrack-cd van Zorn.

Labels:

(Eric van Rees, 7.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.