Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam / The Jazztube
Rashied Ali overleden


Op 12 augustus is free-jazzdrummer Rashied Ali in New York City overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd 74 jaar oud.

Rashied Ali werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Hij groeide op in een muzikale familie. Zijn moeder zong in de band van Jimmie Lunceford. En zijn broer Muhammad Ali, ook drummer, speelde onder anderen bij Albert Ayler. Na Ali's studie aan de Granoff School of Music debuteerde hij in rhythm & blues-orkesten. In 1953 vormde hij zijn eigen groep en speelde hij met hardbop-muzikanten als Lee Morgan en Jimmy Smith. Daarna kende hij moeilijke jaren, waarin hij zelfs nog een tijdje noodzakelijkerwijze taxichauffeur was.

Na in 1963 nog met Sonny Rollins te hebben gespeeld, inclusief een tournee door Japan, vestigde Ali zich in New York en raakte hij betrokken bij de free jazz scene. Hij speelde daar met avant-gardisten van het eerste uur, waaronder Pharoah Sanders, Albert Ayler, Bill Dixon en vanaf 1965 met John Coltrane.

Na Coltrane's dood in 1967 speelde hij nog enige tijd met Alice Coltrane, waarna hij eigen groepen leidde, maar tevens als sideman werkte, onder anderen met Ken McIntyre, Paul Bley, Marion Brown, David Murray, James 'Blood' Ulmer en George Adams. Met bassist William Parker en saxofonist Charles Gayle werd in 1991 een succesvol trio-album 'Touchin' On Trane' geproduceerd, een plaat met oorspronkelijke impro-composities in de geest van John Coltrane. Met Parker leidde Ali de groep Prima Materia, met de saxofonisten Louis Belogenis en Allan Chase en (tweede) bassist Joe Gallant. De groep speelde muziek van Coltrane en Albert Ayler.

Naast muzikale had Rashied Ali ook organisatorische talenten. Hij opende zijn eigen club Ali's Alley, coƶrdineerde het New York Musicians Festival en richtte zijn eigen platenlabel Survival op. Op dat label verschenen onder meer 'Duo Exchange' met saxofonist Frank Lowe, 'Moonflight', 'New Directions In Modern Music' en op het Knitting Factory-label met saxofonist Belogenis het duoalbum 'The Rings Of Saturn'.

Rashied Ali's meest memorabele drumspel is vastgelegd op het Impulse-album 'Interstellar Space' (1967), een duo met John Coltrane. Coltrane's (korte) free-jazz periode kreeg werkelijk gestalte in de samenwerking met Ali.

In de Jazztube aandacht voor het uitstekende kwintet waarmee Ali de laatste jaren van zijn leven toerde. De liveopname, met een mooie feature voor Ali, is gemaakt tijdens het internationale jazzfestival Viersen (Duitsland) op 19 september 2008. De bezetting: Rashied Ali - drums, Greg Murphy - piano, Joris Teepe - bas, Josh Evans - trompet, Lawrence Clark - tenorsax. Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken.

Labels:

(Jacques Los & Maarten van de Ven, 16.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.