Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
ICP Orchestra opent Bimhuis-seizoen 2009-2010

Aan het begin van het nieuwe seizoen wordt het Bimhuis vier dagen lang (van woensdag 2 tot en met zaterdag 5 september) overgenomen door het ICP Orchestra. Het legendarische orkest, dat zich beweegt tussen elementaire jazz en eigentijdse improvisatie, speelt in feite één groot concert, verspreid over vier avonden. Voor zowel kenners als niet-ingewijden is dit de ultieme kans om de hoogtepunten uit het oeuvre van pianist/componist Misha Mengelberg en de zijnen live te horen.

"Improviseren is als het dagelijkse leven... als het oversteken van de straat", verklaarde slagwerker Han Bennink in Down Beat. Het tienkoppige improvisatiemonster ICP, meer dan veertig jaar geleden in het leven geroepen door Bennink en Mengelberg, kan vergeleken worden met een jazzorkest uit New Orleans dat een drukke straat in New York oversteekt. Zelfs Mengelberg kan met zijn ontregelende pianospel het internationale gezelschap niet verhinderen om keer op keer glansrijk de overkant te halen.

Geïnspireerd door Fluxus, de beweging die uit het dagelijkse leven kunst maakte, richtten Bennink en Mengelberg in de jaren zestig met saxofonist Willem Breuker de Instant Composers Pool op. Het legendarische, absurdistisch getinte improvisatiegezelschap groeide in de loop der jaren uit tot een virtuoos, eigenzinnig orkest dat over de hele wereld waardering oogst.

Het orkest bestaat op dit moment uit: Thomas Heberer - trompet, Wolter Wierbos - trombone, Michael Moore - altsax & klarinet, Ab Baars - klarinet & tenorsax, Tobias Delius - tenorsax & klarinet, Misha Mengelberg - piano, Mary Oliver - altviool, Tristan Honsinger - cello, Ernst Glerum - bas, Han Bennink - drums.

Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?
Onze recensie van het concert dat het ICP Orchestra gaf tijdens het North Sea Jazz Festival 2005.

(Jacques Los, 9.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.