Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Hot House viert 40-jarig bestaan

Jazzpodium Hot House in Leiden wordt dit najaar 40 jaar. Dat wordt gevierd in het weekend van 13, 14 en 15 november 2009. Vier componisten van uiteenlopende leeftijd komen dan, met hun band, spelen bij Hot House en nemen ieder een première mee. De oudste is rietblazer Theo Loevendie (79), de jongste gitarist Guillermo Celano (32). De anderen zijn bassist Arnold Dooyeweerd (63) en pianist Michiel Braam (45). Hen is gevraagd een compositie te maken bij het jubileum en daarin te verwijzen naar de bebop-standard 'Hot House' (1945) van Tadd Dameron.

Hot House koos voor dit idee als een eerbetoon aan alle muzikanten die er speelden en spelen. Maar ook om te verklanken dat the music never stops en elke nieuwe toon voortkomt uit wat daarvóór te horen was; veertig jaar geleden, gisteren of een seconde terug.

1969-2009: veel jazz, steeds minder podia. Hot House gaat graag door. Haar jazzhistorie barst van de topnamen en mooie verhalen. Met soms een teleurstelling. Enkele feiten: het legendarische optreden van Ben Webster met Tete Montoliu in 1972 staat op de plaat. Oktober 1972: Dexter Gordon, contractueel drooggelegd, ontsnapte in de pauze naar de dichtstbijzijnde bar en speelde daarna nog mooier. 7 maart 2009: staande ovatie na concert Anderson-Bennink-Möbus-Glerum-Van Kemenade.

De speellijst van Hot House 1969-2009 telt zo'n 700 concerten. In de afgelopen tien jaar kwam er veel samenwerking van Hot House met twee andere Leidse podia: Cultureel Centrum De X en Burcht Jazz. Gedrieën organiseren zij regelmatig festivals – het tweejaarlijks Festival Grenzenloos - en speciale projecten zoals workshops en de Trilogieën, waarin één muzikant drie dagen carte blanche krijgt.

Voor uitgebreide informatie over dit componisten weekend en overige concerten klik
hier.

(Jacques Los, 31.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.