Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gent Jazz impressies: Sing The Truth: The Music Of Nina Simone
donderdag 9 juli 2009, Bijloke, Gent

In het programma 'Sing The Truth' wordt de muziek van zangeres Nina Simone (1933-2003) in de schijnwerpers gezet. In haar carrière liet ze heel wat muzikale stijlen voorbij komen, zoals jazz, soul, folk, r&b, gospel en pop. Ze besteedde daarbij veel aandacht aan de muzikale expressie van haar emoties, die varieerden van uitgelaten vreugde tot diepe melancholie.

Lisa Simone Kelly (1962) - artiestennaam: Simone - heeft net als haar moeder Nina een rijk stembereik en een aangeboren talent voor lyrische improvisatie. Daarnaast straalt ze overtuigingskracht uit, waarmee ze ook bewust speelt tijdens haar optreden. De in Benin geboren zangeres Angélique Kidjo (1960) heeft een brede waaier aan zowel Afrikaanse invloeden als populaire stijlen in haar muziek verwerkt. De jonge zangeres Lizz Wright (1980) komt uit de gospeltraditie - haar vader was dominee, pianist en orkestleider in de kerk. Toch zingt ze zowel jazz en r&b als gospel. Dianne Reeves (1956) is een van de sterkste zangeressen in de jazz. Reeves heeft een pure en robuuste stem, die ze ook gebruikt als een vocaliserend instrument.

Geruggensteund door een gedegen band onder aanvoering van oudgediende Al Shackman, Nina Simone's vaste gitarist, brengen Reeves, Wright, Kidjo en Simone op het Bijlokepodium nummers van Simone's klassieke repertoire. Als eerste treedt Lizz Wright aan. Zij zingt onder andere 'I Love You, Porgy' en 'Ain’t Got No/I Got Life'. Wright blijkt zichzelf wat maniertjes te hebben aangeleerd, hetgeen niet altijd even overtuigend overkomt - eerder ingestudeerd. Dan komt de dochter van Simone onder veel applaus het podium op. Zij zingt met alle overtuiging twee gevoelige nummers van haar moeder. Angélique Kidjo zingt vanavond de grote hit van Nina Simone, het onvermijdelijke 'My Baby Don’t Care For Me'. Jacques Brels gevoelige 'Ne Me Quitte Pas' krijgt bij Kidjo een light, latin-tintje. Het wordt weliswaar swingend - afwisselend vertolkt, maar de associatie naar Nina Simone is niet altijd duidelijk. Als laatste betreedt Dianne Reeves het podium met haar soul-insteek en jazzinvloeden. Op krachtige wijze vertolkt ze 'See Line Woman' en 'Be My Husband'. Reeves vocaliseert en scat veel, wat soms wat overbodig is. Publieke participatie is er tijdens 'Feeling Good', wat tot grappige publieke reacties leidt. Simone zingt uitnodigend: "Sun in the sky...", waarop iemand in de zaal - het bleek later niemand minder dan zangeres Tutu Puoane! - luidkeels antwoordde: "... you know how I feel". De reactie van een blij verraste Simone: "Go girl, that's what I'm saying!"

De band achter de zangeressen staat als een huis. Shackman, een prima muzikant die behalve gitaar ook vibrafoon en mondharmonica speelt, toont zich een waardige en innemende gastheer. Zijn soms wat langdradige aankondigingen en anekdotes zijn doorspekt met respect voor Nina Simone. Ook pianist Jeremy Berlin verricht goed werk. Een gedegen ritmesectie - bassist Chris White (een andere oudgediende) en drummer Paul Robinson - zorgt voor de juiste fundering. Voor de krenten in de pap zorgt Leopoldo Flemming, een krasse knar die als een meesterkok vanachter zijn percussie-instrumentarium steeds de juiste ingrediënten weet in te brengen. Kortom, een krachtige, goed op elkaar ingespeelde band.

Het laatste nummer van deze avond wordt door het viertal samen gezongen: 'Four Women'. Vier krachtige, mooie dames staan naast elkaar en laten een ingestudeerd dansje zien, zingen ieder intens en sensueel een couplet. Er wordt weinig aan het toeval overgelaten. De sfeer die wordt neergezet is meeslepend, meegaand, meedragend. Een genot voor het oor pur sang. Tijdens het laatste nummer stroomt het publiek dan ook naar voren om wat contact te maken met de muzikanten. De beloning volgt in de vorm van een toegift; Simone en Shackman brengen een intieme uitvoering van Leonard Cohens 'Susanne'.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Josien Lucassen & Maarten van de Ven, 4.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.