Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dee Dee Bridgewater in Brabant!
donderdag 27 augustus 2009, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

Na een voor mij te lange, jazzloze periode betrad ik vol verwachting het Frits Philips-theater op deze zwoele donderdagavond om te gaan genieten van jazzdiva Dee Dee Bridgewater. Ze is bijna zestig, en het klinkt flauw, maar ze is nog steeds een mooie, charismatische verschijning, al heeft ze zich inmiddels ontdaan van haar prachtige haardos. Maar dat was om spirituele redenen, vertelde ze me na afloop.

Ik moet zeggen dat het me tegenviel dat de relatief kleine zaal niet helemaal vol zat, en naarmate het concert vorderde, kreeg ik toch sterk het gevoel dat deze te klein voor haar was. Ze verdient méér, en zeker een plek waar je uit jezelf kunt staan of dansen, zodat je in ieder geval niet verplicht je stoel uit hoeft, zoals tijdens het nummer 'Compared To What'.

Bij dit concert stond haar cd 'Red Earth' centraal. Wereldse invloeden in een jazzy jasje vloeiden over het podium. Natuurlijk was daar de ode aan de in 2003 overleden Celia Cruz, Nina Simone, die zij de High Priest of Jazz noemde, en natuurlijk waren er nummers van Kurt Weill. In tegenstelling tot eerdere schrijverij vond ik ze prachtig vertolkt met een haast perfecte timing. Misschien deed de geste 'don’t think german, think sensual' ook zijn werk!

Bridgewater is een sterke persoonlijkheid, heeft een prachtige stem - zowel in de hoge als de lage regionen - en voelt zich duidelijk als een vis in het water op het podium. Ze danst en lacht veel en kletst er vrolijk op los met het publiek. Ook zet ze met haar stem een geloofwaardige imitatie neer van een trombone tijdens het nummer 'Speak Low'. Deze stemkunstenarij vertoont ze nog een keer in een duet met haar percussionist Pernell Saternino.

Beslist het vermelden waard is de bijdrage van de talentvolle bassist Ira Coleman. Zijn timing en techniek zijn inderdaad formidabel en zijn solo's een streling voor het oor. Desondanks dwingt zijn bescheiden aanwezigheid in dit kleurrijke gezelschap respect af.

Een special event die avond vond plaats tijdens 'Dr. Feelgood', een vette blues, waarbij de zangeres begeleid werd door niemand minder dan pianist/componist Bert van den Brink! In zijn jongere jaren was hij gedurende twee jaar haar vaste pianist, welke rol nu is weggelegd voor de Cubaanse Edsel Gomez. Dee Dee spotte Bert bij de toegift in het publiek en hielp hem onder luid applaus het podium op. De pianist was blij verrast en voldeed graag aan dit spontane verzoek. Genadeloos soleerde hij het hele optreden naar een hoogtepunt. Het publiek ging los. Thanks Bert!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Donata van de Ven, 3.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.