Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
De basis van de westerse populaire muziek in het Noorderplantsoen
Grupo Fantasma & Jazzfanfare, vrijdag 21 augustus 2009, Noorderzon Festival, Groningen

Al is het Groninger Noorderzon Festival primair een theateraangelegenheid, het omvat ook een uitgebreid en gratis toegankelijk muziekprogramma. Elke avond staan er op twee openluchtpodia lokale en internationale pop- en jazzbands. Zo openden de Jazzfanfare uit Groningen en Grupo Fantasma uit Austin dit jaar het festival – een dag na de geplande ouverture, dit in verband met een weeralarm dat uiteindelijk één goeie donderslag opleverde.

Dat de latino's uit Texas, eenmaal ontdekt door zanger en producer Prince, in diens voorprogramma mochten touren, verbaasde niet. Een goed op elkaar inhakende club percussionisten en een swingende en krachtdadige blazersgroep bracht een feestelijke potpourri van ouderwets-strakke mambo's, samba's en merengues. Bijna alsof de dagen van Irakere waren wedergekeerd. Aan de overkant van de vijver danste de dichter Eddie F. zich in het water. Wanneer de groep evenwel gas terugnam, leek ook de cohesie binnen de band los te scheuren.

In een ander deel van het fraai geïllumineerde Noorderplantsoen speelde de Jazzfanfare van zanger Harry van Lier. Dit gezelschap grasduint sedert 1996 in kopermuziek uit velerlei windstreken. Zowel Nina Rota als de Skatalites, Lou Reed als Alan Laurillard lagen op de lessenaars. 'Sticky Fingers' van die laatste had een link met de Balkan, maar aardiger nog vond ik 'De Tranen Op Het Graf Van Mijn Moeder', een Italiaanse begrafenismars. Daarin werd het charmante gammelige van de fanfare bijna overschaduwd door de verbeten ijver waarmee de veeleisende harmonieën en het nauwluisterende samenspel vorm kregen.

Grappig dus dat je op één avond de complete basis van de westerse populaire muziek kon beluisteren. Brassbands zorgden immers gedurende de negentiende eeuw overal ter wereld voor amusements- en dansmuziek en tegelijkertijd begon vanuit het Caribisch gebied een nimmer eindigende dansprocessie van clavesritmes.

(Eddy Determeyer, 31.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.