Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Door weergoden geteisterd SPS Jazz Festival toch geslaagd
vrijdag 28 augustus 2009, Reeuwijk

Na een viertal JazzClub-sessies in het etablissement Het Wapen, als opmaat naar het festival, zagen de ingrediƫnten en de organisatie van dit in Reeuwijk georganiseerde festival, er veelbelovend uit. Maar liefst vijf podia, gelegen op het water langs de Notaris d'Aumerielaan, boden een keur aan keuzemogelijkheden. Met een aanbod van elf optredens in diverse muziekstijlen, gespeeld door enthousiaste musici, kon dit avondfestival eigenlijk niet meer stuk.

Het festival startte met een opwarmend voorprogramma met groepen gevormd door studenten van het Rotterdamse Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Waarna rond 20.00 uur gestart werd met het avondprogramma, met spArrow Jazz, Peter Beets, de Young Sinatras, Carmen Gomes en Nina Ebbenhout.

Omdat de vijf podia op lijn langs het water waren gepositioneerd, ontstonden er diverse opstoppingen door het aandachtig luisterend publiek en bij het invallen van de avond vielen diverse bezoekers languit over de moeilijk zichtbare kabelgoten. Deze kleine onvolkomenheden mochten de pret echter niet drukken, want ondanks het dreigende weer trok het spArrow jazztrio, aangevuld met zangeres Natasja den Toom, met hun toegankelijke lounge en hippe jazz een relatief jong publiek.

Peter Beets had op podium 4 plaats genomen met zijn Latin Jazz Sextet. Maar als verrassing was het sextet uitgebreid tot septet, want gitarist Joe Cohn (de zoon van) was ook aangeschoven. Met speciale gast trompettist Rik Mol speelde het Latin Jazz Sextet swingende en dansbare muziek, waar het speelplezier vanaf spatte en waarvoor regelmatig enthousiast applaus van het publiek opklaterde.

The Young Sinatras traden ook dit keer weer aan op dit Reeuwijkse jazzfestival. Niet verwonderlijk, want met deze groep is het altijd feestvieren. De musici stonden weer als een huis te spelen en zij hebben inmiddels een behoorlijke live-reputatie opgebouwd. De 10-koppige band bruiste van energie en wist bekende standards in een bijzonder energieke stijl op het publiek over te brengen. Vele toeschouwers stonden letterlijk op de kade te swingen. En is het succes van de jazzmuziek daarop oorspronkelijk niet gebaseerd geweest?

Ook op podium 2 en 1 waren inmiddels zangeres Carmen Gomes en pianiste-zangeres Nina Ebbenhout gestart. Moeilijk kiezen dus. De talentvolle Gomes trok veel publiek en is dan ook de drijvende kracht achter haar band. In dit optreden kwam haar blues- en soulgevoel goed tot zijn recht. Met een variƫteit aan contrasterende nummers was het haast jammer om naar het volgende podium te vertrekken. Ebbenhout, met haar kenmerkende donkere stemgeluid, werd welkom geheten door het toegestroomde publiek, dat genoot van haar mix van ingetogen gezongen ballads en haar gevoel voor aanstekelijk swingende songs. Ze heeft alles in zich om tot een grote zangeres uit te groeien.

Eigenlijk direct nadat het hoofdprogramma rond kwart voor elf startte, met optredens van het Susanne Alt Quartet, The New Impulse, de Residence Funk All Stars, Marjan van Rompay en Sabrina Starke, werd door de luidsprekers een onweersalarm aangekondigd en werd het musiceren stilgelegd. Met bakken kwam de regen naar beneden met vervaarlijke bliksemschichten en onweergeknal, waardoor vele toeschouwers, waaronder uw recensent, vertrokken richting pendelbussen om naar het grote parkeerterrein vervoerd te worden. Dit temeer het gerucht ging dat het festival verder afgelast zou worden. Het enige element waarop de organisatie geen vat had, dreigde dus roet in het eten te gooien.

Nu voor volgend jaar maar hopen op zonniger omstandigheden!

Klik hier voor een fotografische impressie van dit festival door Martin Droog.

(Rolf Polak, 29.9.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.