Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Wij spelen, zoals gebruikelijk, altijd goed!
Frans Ronday Trio, dinsdag 28 juli 2009, Elsa's, Amsterdam

Al jarenlang wordt er elke dinsdagavond jazz ten gehore gebracht in Elsa's, één van de oudste bruine bar-restaurants van Amsterdam-Oost. Met als basisuitgangspunt het Frans Ronday Trio worden elke week wisselende musici en zangers uitgenodigd om de sessie te komen aanvullen. Het trio bestaat uit contrabassist en leider Frans Ronday, drummer Lex Lammen en keyboardspeler Cajan Witmer. Deze keer waren zanger Shai Shahar en tenorsaxofonist Olaf Hoeks als gastmuzikanten aanwezig. Of het nu kwam door de kredietcrisis of de nog steeds lopende vakantieperiode weet ik niet, maar de publieke bezetting van dit voormalige Ajax-supportersvertrekpunt was behoorlijk matig.

Na de uitvoerige installatie van de verschillende instrumenten werd pas om kwart voor tien gestart met een beheerst openingsstuk, waarin saxofonist Hoeks zijn partij duidelijk neerzette met herkenbare invloeden van Dexter Gordon en Ben Webster. Een reeks standards volgde, zoals 'My Romance', met zang van de sympathiek overkomende en ouderwets geklede croonende Shai Shahar, een lekker tekeer gaande Hoeks, vakkundig ondersteund met de veelal met brushes spelende Lammen, de dartel pielende Witmer en Ronday met zijn onafscheidelijke pet, die de hele avond rustig en vakkundig begeleidde.

Eigenlijk bijzonder goed, dit initiatief van dit trio onder leiding van Frans Ronday, een Amsterdamse contrabassist met een lange staat van dienst. Niet verwonderlijk dat hij met een lange rij Nederlandse en buitenlandse musici heeft gespeeld en nu dus nog steeds elke dinsdagavond in Elsa's optreedt. De componist Wagner schijnt zijn allereerste inspirator geweest te zijn, vanwege vaak de lage toonzetting die hij in zijn composities gebruikte. Maar na de Tweede Wereldoorlog gaf Ronday zich compleet gewonnen voor de jazzmuziek, waarbij hij naar eigen zeggen Ray Brown als zijn belangrijkste voorbeeld beschouwt.

In de pauze ontlokte ik Ronday de uitspraak: "Wij spelen, zoals gebruikelijk, altijd goed!" En zo moet het ook, je moet overtuigd zijn van de kwaliteit van je spel, anders komen de mensen niet naar je luisteren en versloft de boel. En door elke week nieuwe wisselende solisten uit te nodigen, weet je tevens nieuwe contrasterende impulsen toe te voegen. Het trio met Frans Ronday, Lex Lammen en Cajan Witmer is dan ook van plan om op deze locatie nog vele jaren door te gaan.

(Rolf Polak, 31.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.