Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Textil - 'Textil - Vol. 1' (Signals, 2007)

Textil, het muzikale kind van Albert Raft (sax en klarinet), Anders Provis (drums) en Kasper Lysemose (contrabas en elektronica), werd in oktober 2005 geboren in een Kopenhaagse kelder, waar het trio zich had geïnstalleerd om hun liefde voor jazz, vrije improvisatie en experiment bot te vieren. Op 'Textil – Vol. 1' brengt de groep het beste uit meer dan dertig uur opnames.

Het eerste half uur baadt de cd in een sfeertje dat ontegensprekelijk de gouden jaren zestig uitademt. Noem het post-bop, vroege free jazz of experimenteren volgens de regels van de kunst, de eerste vijf tracks laat vooral de drummer zich nu en dan stevig gaan, terwijl de contrabas en sax een gecontroleerd melodieus potje Twister spelen. Niet dat er geen piekmomenten of muzikale spanningen gecreëerd worden - in 'Play' spat de hyperkinetische onrust immers de kamer in - maar tijdens het eerste deel van de cd gaan de jongens van Textil nergens uit de bocht met hun experiment. De muziek blijft daardoor ook voor een leek beluisterbaar en blijft klinken als een mooi gebalanceerd geheel.

Vanaf het zesde nummer 'Truth' wordt het experimenteren met lichte elektronica, stiltes en vreemde, onaardse geluiden dominanter. Alsof de bandleden aan het begin van de plaat een fles absint soldaat maakten en de hallucinogene effecten plots volop voelbaar worden, verliezen alle muzikanten nu en dan (gewild) de pedalen. In het laatste nummer, het twintig minuten durende 'Textil', keert de rede echter stilaan terug, zodat de luisteraar zich niet vervreemd voelt en geneigd is om de plaat nog een keertje te beluisteren.

Op 'Vol. 1' laat Textil horen waartoe een klassieke jazzconstellatie van bas, drum en sax in staat is wanneer ze de platgetreden paadjes verlaat. Zonder te vervallen in gratuite chaos en egotripperij experimenteert het trio met klankkleuren, melodieën en ritmes, maar behoudt daarbij - de naam van de band is niet toevallig - de textuur van de muziek als ijkpunt. Als debuut kan deze plaat dan ook tellen. Benieuwd wat deze groep gaat brengen op 'Vol. 2'.

Deze recensie verscheen eerder op Kwadratuur.be

Meer weten?
De
website van Textil. Klik op de verschillende buttons voor meer informatie en geluidsfragmenten.

(Filip Martens, 14.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Zoeken op Draai:


web deze website

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.