Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Standards niet standard bij Caroline Lobanov
vrijdag 12 juni 2009, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Ze studeerde cum laude af aan het Hilversums Conservatorium. In 2001 bereikte zij de finale van het Jazz Vocalisten Concours. En nog wat informatie over enkele groepen waarmee ze optreedt, dat was alles wat van haar bekend was voor aanvang van het slotconcert van het negende seizoen Jazz at the Crow. Voor een vol huis etaleerde zij haar vocale kunnen. Omringt door Wim Veenhof (piano), Dion Nijland (bas) en Yonga Sun (drums) boeide ze twee sets lang. Van bekende popsongs, zoals 'Brass In Pocket' (Pretenders), 'Ironic' (Alanis Morissette) en 'Owner Of A Lonely Heart' (Yes), en jazzstandards als 'My Shining Hour', 'Georgia' en 'Love For Sale', maakte zij met haar creativiteit eigen versies.

Dat werd al meteen duidelijk bij het openingsnummer 'From Both Sides Now' van Joni Mitchell. Haar originele eigenzinnige interpretatie ervan deed meteen de oren spitsen en dat bleef zo een mooie avond lang. Ze heeft een groot stembereik, een aangenaam warme, soepele, stem met een prettig timbre, een goede timing en geloofwaardige tekstbehandeling. Haar speelmakkers van naam en faam bedienden haar met inspirerend spel. Opvallend was de rolverdeling in het kwartet. Er was geen sprake van een zangeres met begeleiders, maar een kwartet waarin iedereen gelijkwaardig was, waardoor ook de kwaliteiten van haar voortreffelijke partners ruimschoots aan bod kwamen.

Caroline Lobanov maakte vanavond duidelijk dat mits je maar de goede keuzes maakt, popsongs uitstekende vehikels kunnen zijn voor jazzinterpretaties. Zij imponeerde hier met eigen- en fijnzinnige herinterpretaties van nummers van onder andere Joni Mitchell, The Jackson Five, The Police en Duran Duran. Ze zong niet op zeker, maar zocht juist voortdurend het avontuur. Daarom zal bij haar elk concert zelfs met hetzelfde repertoire telkens anders en spannend zijn; haar vocale ideeƫnrijkdom en haar uitstekende sidemen staan daarvoor garant. Het kwartet toonde gedurende het hele concert speel- en spelplezier, hetgeen het publiek zichtbaar beviel. Lobanov bracht de componenten voor een succesvolle toekomst met verve over het voetlicht.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Cees van de Ven, 24.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.