Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Simon Vinkenoog overleden

Op zondag 12 juli overleed Simon Vinkenoog de Angry Old Man van de Nederlandse poëzie. Tijdens vele optredens van Bo's Art Trio was Simon onze gast sinds 2002. Zijn poëzie en de wijze waarop hij die voordroeg, verstond zich uitermate goed met onze manier van improviseren. Zijn timing was als die van een jazzmusicus: gedreven en swingend. Tijdens zijn voordrachten ademde hij mee met de musici en werden we één vurige vlam, waarbij wij de muziek voor onze rekening namen en hij de tekst.

Vorig jaar, op 18 mei 2008, speelden we een concert ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag in het Amsterdamse Bimhuis. Een mooi moment en een net zo mooi concert, met als gasten onder anderen Theo Loevendie en Guus Janssen. 80 Jaar worden deed Simon niet veel, terugkijken was ook niets voor hem; hij stond in het NU.

Simon was de eerste jazzdichter in Nederland. Zijn optredens waren uitbarstingen van levenslust. Tijdens een recent concert in Zaandam (Serah Artisan) ging hij zelfs zo ver, dat hij met gesloten ogen een gedicht improviseerde. Een magisch moment, omdat je voelde dat hij de zinnen op dat moment bedacht. Toen ik hem na het concert vroeg of hij die tekst nog zou kunnen herhalen, zei hij dat hij alles vergeten was. Of zoals Eric Dolphy zei: "After you have played the music, it's gone in the air and you can never capture it again."

Simon is dood maar zijn energie blijft. We maakten twee prachtige cd's met hem: 'Cobra' en 'Jazz Is Free And So Are We'.

Meer weten?
Onze recensie van de cd 'Jazz Is Free And So Are We' van Bo's Art Trio.

(Bo van de Graaf, 14.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.