Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
POW Ensemble - 'Homage To Hazard Live, Amsterdam 2008' (X-OR, 2009)
Opname: 2008

Het 'Homage To Hazard'-programma van Luc Houtkamps POW Ensemble is het lichtvoetigste album dat ik van Houtkamp ken. De Haagse tenorist en elektronicabewerker staat bekend om zijn soms tegendraadse of in ieder geval vaak zeer directe geluidsopvattingen, maar op deze liveregistratie van een concert in het Bimhuis vorig jaar zijn die bijna altijd gekoppeld aan andere genres als theatermuziek en folk.

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de vocalen van Han Buhrs en Guy Harries, terwijl de elektronica van Houtkamp en Harries slechts een enkele keer domineren. De muziek maakt dan ook vaak een wat collage-achtige indruk, die deels weer teniet wordt gedaan door expressief spel van vooral trombonist Wolter Wierbos, maar ook Houtkamp zelf op de sax. De cello van Nina Hitz geeft waar nodig het ensemblegeluid wat meer body en continuïteit.

Tegen het eind van het album verschijnt gast Joseph Bowie als zeer bluesy vocalist in een alternative studioversie van revue-achtige 'It’s A Risky World'. Dat laatste stuk wordt in de live-opname veelbelovend ingezet door een mooie combinatie Wierbos' trombone met de elektronica, maar krijgt allengs een steeds meliger karakter. De combinatie van theatrale vocalen is elders op de cd daarentegen wel weer effectief, zoals in 'Security', 'RimbaudBrando', 'The Tempest' en 'The Fence'. In het raak getitelde 'Mood Swings' gaan de typische saxofoonstaccato's van Houtkamp over in een mechanisch klinkende jazzswing op de bekkens, mooi gecontrasteerd door de donkerbruine vocalen van Buhrs.

'Homage To Hazard' is een ongemakkelijke combinatie van het formele van bepaalde muziekgenres en de vrijheid die improvisatie kan bieden. De resultaten zijn niet altijd even geslaagd, maar wel altijd intrigrend.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van POW Ensemble kun je drie tracks van dit album beluisteren: 'The Fence', 'It’s A Risky World' en 'This Is To Those'.

(Ken Vos, 20.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.