Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Meer met het hoofd dan met het hart
The New Impulse featuring Owen Hart Jr., vrijdag 3 juli 2009, Bimhuis, Amsterdam

Jonge talenten (blazers), conservatoriumstudenten en prijswinnaars van het Prinses Christina Jazz Concours, gecombineerd met een ritmesectie van oude rotten, kunnen wel iets verrassends opleveren. In het geval van The New Impulse viel dat wat tegen. Zowel altsaxofonist Tom van der Zaal als tenorsaxofonist/fluitist Floriaan Wempe en trompettist Rodolfo Neves hebben hun lesjes erg goed geleerd en brengen dat dan ook zeer respectabel in de praktijk. Vooral Neves soleerde voortreffelijk en solide op bugel in twee ballads, waarvan één van de hand van de enigszins onderschatte pianist Duke Pearson.

Beide saxofonisten improviseerden nogal ingetogen en bouwden hun solo's behoedzaam op. Virtuoze en spectaculaire capriolen zijn aan hen niet besteed. Beiden produceerden een klassiek geluid op de sax. Met uitzondering van de lekker pittig in chase chorussen (alt- en tenorsax) uitgevoerde blues 'Relaxing At Camerillo' van Charlie Parker werd er meer met het hoofd dan met het hart gespeeld. Essentieel in jazz is de emotie, die vaak met de ervaring komt.

Het idioom en het gespeelde repertoire is gebaseerd op de post-hardbop, dus composities van onder anderen Freddie Hubbard, Joe Henderson en Tom Harrell. Je moet van goeden huize komen om dit enigszins gedateerde idioom een extra impuls te geven. Zo ver zijn deze jonge talenten nog niet, en het is maar de vraag of ze in dit genre moeten doorgaan. Ik acht ze in de prille toekomst – gelet op hun capaciteiten – zeker in staat een eigen hedendaagser repertoire te produceren en avontuurlijker en vooral gedurfder te soleren. In die zin zijn er voorbeelden te over: Dave Douglas, Ralph Alessi, David Binney, Marty Ehrlich, Wayne Escoffery, Chris Potter, Joe Lovano, Ravi Coltrane, enzovoorts.

De door de wol geverfde ritmegroep kweet zich uiteraard zeer bekwaam van zijn taak en dat was ook te verwachten van pianist Juraj Stanik, bassist Jos Machtel en drummer Owen Hart Jr. Ongetwijfeld komt dit jonge blazerscollectief nog tot wasdom. Binnen enkele jaren zal de Nederlandse jazzwereld dan wederom drie solisten aan het voortreffelijke professionele circuit kunnen toevoegen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 20.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.