Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Louis Sclavis - 'Lost On The Way' (ECM Records, 2009)
Opname: 2008

Op zijn nieuwe album geeft de Franse klarinetvirtuoos Louis Sclavis zijn eigen impressie van Odysseus' reizen. Dit thema geeft het album iets van een heldendicht; het schetst de gevoelens en ervaringen van deze held uit de oudheid over tien jaar reizen in het Middellandse Zeegebied voordat hij terugkeerde naar Griekenland. Niet bepaald een onderwerp voor een jazzalbum, maar Sclavis heeft altijd al een eigen kijk op jazz gehad; in zijn ogen is het slechts een van de materialen waarmee muziek kan worden gecreëerd, naast andere ingrediënten zoals klassieke muziek of volksmuziek. Ook op dit album zijn vele invloeden te horen, bijvoorbeeld uit Europese folk- en rockmuziek, zonder dat het per se tot fusion leidt.

De muziek ligt in het verlengde van Sclavis' zeer goede cd 'L’Imparfait Des Langues' (ECM, 2007), met een aantal dezelfde musici: Maxime Delpierre op gitaar en François Merville op drums. Daarnaast horen we Matthias Metzger op sopraan- en altsax en Olivier Lété op bas. Sommige composities zijn werkelijk excellent, zoals de openingstrack 'De Charybde En Scylla' of 'Le Bain D’Or', waarvan de sfeer wordt getekend door een aantal prachtige thema's. Homerus' verhaal bepaalt de aard van de muziek: cinematografisch in reikwijdte, theatraal en dramatisch, als de soundtrack voor een niet-bestaande film.

De sterke compositie en strakke arrangementen leiden tot zeer volle en rijke muziek. De keerzijde van de gehanteerde aanpak is dat er een afstand wordt gecreëerd tussen de spelers en het publiek (u, ik, de luisteraars). De muzikanten worden zo als het ware tussenpersonen in plaats van dat ze direct hun gevoelens uiten, voor mij nog steeds een van de sterkste punten in de jazz. Dit verklaart waarschijnlijk waarom ik het meeste kan genieten van de duo- en triostukken op het album. De textuur is hier meer open, de voordracht directer en improvisatorisch. Zeker, het vakmanschap en de composities zijn van hoog niveau. Maar wat ontbreekt is de directe emotionele impact die jazz juist zo onweerstaanbaar maakt.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Louis Sclavis kun je drie tracks van dit album beluisteren: 'De Charybde En Scylla', 'Un Vent Noir' en 'Des Bruits A Tisser'.

Labels:

(Stef Gijssels, 23.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.