Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jean 'Toots' Thielemans wint Concertgebouw Jazz Award 2009

Deze prijs, in het leven geroepen in 2002, is een oeuvreprijs voor een internationaal vermaarde jazzmusicus en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens een optreden van de winnaar in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Het is voor de achtste keer dat de Concertgebouw Jazz Award wordt uitgereikt.

Thielemans zal de prijs in ontvangst nemen uit handen van Concertgebouwdirecteur Simon Reinink op dinsdag 11 augustus aanstaande, tijdens de twintigste editie van de Robeco Zomerconcerten. Hij treedt die avond op met Karel Boehlee (keyboards), Hein van de Geyn (bas) en Hans van Oosterhout (drums).

Thielemans, inmiddels 87 jaar oud, maakt al vanaf driejarige leeftijd muziek op accordeon, gitaar en mondharmonica. Zijn doorbraak kwam in 1950, toen hij zich voor een Europese tournee aansloot bij de band van Benny Goodman. Later was hij lid van Charlie Parker's All Stars in Philadelphia en het George Shearing Quintet. Zijn meest bekende eigen nummer is 'Bluesette' uit 1962 en ook kent iedereen zijn vertolking van de filmmuziek van 'Midnight Cowboy', 'The Getaway', 'Sugarland Express', 'Cinderella Liberty', 'Turks Fruit' en 'Jean de Florette'. Samen met grootheden als George Shearing, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Natalie Cole, Pat Metheny, Paul Simon en Billy Joel maakte hij plaat- en cd-opnamen en concerteerde hij over de hele wereld. Hij creëerde een geheel nieuwe sound door eenzelfde melodie gelijktijdig te fluiten en op de gitaar te spelen.

Eerder ontving Jean 'Toots' Thielemans onder andere de volgende awards en eerbetuigingen: NEA-Jazzmaster (National Endowment of the Arts, hoogste onderscheiding voor jazzmusici in de Verenigde Staten), Bird Award (Nederland), Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres (Frankrijk), Commendador in Ordo di Rio Branco (Brazilië).

De Concertgebouw Jazz Award werd eerder uitgereikt aan Herbie Hancock (toetsen, 2008), Wayne Shorter (sax, 2007), Eddie Palmieri (piano, 2006), Benny Golson (sax, 2005), Chick Corea (piano, 2004), Elvin Jones (drums, 2003) en George Coleman (sax, 2002).

(Jacques Los, 24.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.