Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Jazztube
Bill Evans-Lee Konitz Quartet - 'My Melancholy Baby'


Ter gelegenheid van de geboortedag van de gerespecteerde en zeer invloedrijke jazzdrummer Alan Dawson presenteert The Jazztube vandaag een live-opname van 'My Melancholy Baby', van het concert dat hij samen met pianist Bill Evans, saxofonist Lee Konitz en bassist Niels Henning Ørsted Pedersen gaf op 3 november 1965 in Salle Pleyel, Parijs.

Zijn faam vestigde hij in de jaren zestig, toen jarenlang de vaste drummer van saxofonist Booker Ervin was. Met hem nam hij vele platen op voor Prestige Records, onder meer de beruchte 'Book'-serie (mijn favoriete album daaruit blijft 'The Freedom Book' uit 1963, met pianist Jaki Byard en bassist Richard Davis). In 1968 verving Dawson Joe Morello in het Dave Brubeck Quartet, waarvan hij tot 1975 deel zou uitmaken. Ook trad hij op met Bill Evans, Jaki Byard, Booker Ervin, Sonny Stitt, Dexter Gordon, Lee Konitz, Quincy Jones, Charles Mingus, Tal Farlow en vele andere jazztoppers.

Dawson stond bekend om zijn innovatieve drumtechnieken, waarover zelfs boeken zijn geschreven. Hij gaf les aan vele drumgrootheden. Zo was hij een vroege leraar van Tony Williams. Gedurende zijn carrière nam hij drummers als Terri Lyne Carrington, Vinnie Colaiuta, Steve Smith, Kenwood Dennard, Jeff Sipe en Gerry Hemingway onder zijn hoede. In zijn lessen benadrukte hij meer het belang van de muziek als geheel dan de rol van percussie alleen. Hij stelde dat het leren van de melodie en de structuur van een stuk essentieel is om als drummer goed te kunnen begeleiden. Daarom liet hij zijn studenten vaak standards spelen, terwijl ze tegelijkertijd de melodie meezongen. Voor Dawson draaide het om de balans tussen muzikale ideeën en pure techniek.

Een goed voorbeeld daarvan is te zien in deze Jazztube. Na 6 minuten en 44 seconden geeft Dawson met een prachtig opgebouwde drumsolo een prima illustratie van zijn visie. Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken.

Labels:

(Maarten van de Ven, 14.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.