Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
George Russell overleden

De in 1923 geboren drummer/pianist/arrangeur George Russell, een belangrijke vernieuwer van de moderne jazz, is op maandag 27 juli in zijn woonplaats Boston overleden. Hij leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer.

In het begin van de veertiger jaren drumde hij in de band van Benny Carter. Dat orkest speelde zijn eerste bigband-arrangement 'New World'. Hij verhuisde later naar New York, de bakermat van de moderne jazz, waar hij kennis maakte met onder anderen Miles Davis, Charlie Parker en Bill Evans.

Voor de Dizzy Gillespie Big Band schreef en arrangeerde hij in 1947 onder andere 'Cubano Be, Cubano Bop'. Ook voor de orkesten van Claude Thornhill, Charlie Ventura en Artie Shaw leverde hij in die periode werk af. Zijn meest ambitieuze compositie was destijds 'A Bird In Igor's Yard' (een succesvolle synthese van de muziek van Charlie Parker en Igor Stravinsky), die door klarinettist Buddy DeFranco met een studio-bigband in 1949 werd uitgevoerd voor het label Capitol.

Russell hield zich ook met de theorie van de jazz bezig. In 1953 verscheen zijn belangrijkste theoretische werk met het Lydische concept, waarin wordt verwezen naar een oude Griekse toonladder. Hij beïnvloedde met zijn werk onder meer Miles Davis en John Coltrane. Als theoreticus was hij de bedenker van wat later 'modale jazz' ging heten. Zijn 'Lydian Chromatic Concept of Tonal Organization' werd door pianist John Lewis omschreven als "the most important theoretical contribution to come from jazz" en altist Ornette Coleman zei er het volgende over: "The Concept surpasses any musical information I have ever been exposed to."

In het begin van de jaren zestig verschenen op het Riverside-label Russells meest essentiële opnamen: 'Stratusphunk' (1960), 'Ezz-thetics' (1961), 'The Stratus Seekers' (1962) en 'The Outer View' (1962). Op die opnamen speelde Russell zelf piano met vermaarde musici als Eric Dolphy, Don Ellis, Dave Young, Dave Baker, Steve Swallow en Pete LaRoca.

(Jacques Los, 31.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.