Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gent Jazz impressies: Brussels Jazz Orchestra
donderdag 9 juli 2009, Bijloke, Gent

Brussels Jazz Orchestra (BJO) staat al jarenlang garant voor doortastende swing, verfijnd samenspel en boeiende solistische improvisaties. In de line-up vinden we klassenbakken als muzikaal leider en altsaxofonist Frank Vaganée, tenorsaxofonisten Kurt Van Herck en Bart Defoort, trompettist Nico Schepers en pianiste Nathalie Loriers, die er deze avond wegens familieomstandigheden overigens niet bij was en adequaat werd vervangen door Bart Van Caenegem.

Het eigen repertoire, vaak gearrangeerd door Vaganée, zou op zichzelf al voldoende zijn geweest voor een geweldig openingsconcert. Het eerste stuk 'Hoppin’ Around' van altsaxofonist Dieter Limbourg zette meteen de toon: lekker swingend, sterke solo's, fraaie harmonische accentueringen en intricaat samenspel tussen de verschillende secties. Verder was er het meeslepende 'Cafe Sieste', een uptempo feature voor trompettist Carlo Nardozza, die uitpakte met een melancholisch getoonzette solo met een Spaanse touch, met felle accenten en hoge uithalen. De mediterrane sfeer werd nog versterkt door additioneel piano- en gitaarspel.

Wat dit concert zo bijzonder maakte, was dat het samenviel met de vijfde editie van de door het BJO uitgeschreven International Composition Contest, waarbij vier talentvolle jonge componisten de gelegenheid kregen hun compositie ten gehore te brengen met het BJO. Na een voorselectie door vijf bandleden kregen we achtereenvolgens stukken te horen van Veli-Matti Halkosalmin (Finland), Masuda Sakiko (Japan), Nicolas Schriefer (Duitsland) en Jan Torkewitz (Duitsland). De kwaliteit van de composities was over het algemeen vrij hoog; vaak met een goede dynamische opbouw (Halkosalmin), soms wat traditioneler (Schriefer), dan weer eens uitpuilend van ideeën en daardoor ietwat overdone (Torkewitz).

De inzending van de bescheiden maar zelfbewuste Masuda Sakiko viel al meteen in positieve zin op, haar compositie 'Under The Rose' liet een eigen invalshoek horen, die afstak bij de andere stukken qua klankkleur en sfeer. Als dirigent was ze dan misschien niet de sterkste, wat ze qua notenschrift op de lessenaars bracht was van buitengewoon hoog niveau. Melodisch een lust voor het oor. Haar uitdagende compositie zette het orkest op scherp, getuige de bijzondere harmonieën, spannende passages en rijke variatie, ook binnen de secties zelf. Sakiko wist ook te verrassen. Zo werd het thema verklankt door dwarsfluiten, klarinetten, basklarinet en gestopte trompetten. Het kan geen toeval zijn dat de sterkste solo van het concert (trompettist Nico Schepers) juist hier te noteren viel. Evenmin als het feit dat 'Under The Rose' zowel de publieks- als de juryprijs binnensleepte. Daarvoor ontvangt Sakiko een geldprijs. Bovendien wordt het stuk op cd gezet en toegevoegd aan het repertoire van het BJO.

Deze internationale compositiewedstrijd is een uitstekend initiatief. Het feit dat dit formidabele orkest de composities perfect en met respect uitvoerde, moet voor toekomstige deelnemers een inspirerende factor zijn de pen ter hand te nemen.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Josien Lucassen & Maarten van de Ven, 23.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.