Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Esha - 'Preface' (eigen beheer, 2009)

Via het muzikantenweblog MySpace stuit je soms op leuke verrassingen. Zo kwam ik min of meer bij toeval op de MySpace-site van zangeres Ayesha de Groot uit Arnhem. Haar warme stem met een mooi timbre viel me direct op. Ik hoorde een fantastisch duet met de flamencogitarist Theo Flonk. Ook de standard 'The Man I Love' vertolkt ze knap, samen met bassist Jan Flubacher, met een hele prettige laid-back timing. Ik raakte geïnteresseerd in haar muziek en het contact was snel gelegd. De Groot stuurde me een demo van haar band Esha met daarop vier nummers van eigen hand.

Ze heeft zich weten te omringen met uitstekende musici, allen afgestudeerd op conservatorium van Arnhem. Zelf is ze voornamelijk autodidact. Inspiratiebronnen waren onder anderen Aretha Franklin en Ella Fitzgerald. Door heel goed te luisteren naar de muziek van deze grootheden, ontwikkelde De Groot haar eigen stem met behoud van een grote mate van authenticiteit. De eigen nummers hebben een poppy jazzy sound.

Haar heldere open stem valt al meteen op in het eerste nummer 'Deep Sky'. Hecht samenspel met funky en strakke akkoorden van pianist Hans Kwakkermaat zetten samen met de bijzondere stem van De Groot de toon. 'You Are The Moon' is een mooi duet met Kwakkermaat, die uitstekend begeleidt. Het nummer heeft een romantisch, lyrisch karakter. De Groot zingt indrukwekkend in 'In My Garden'. Ze gaat in een passage voluit, en dat loepzuiver. Zoiets kun je alleen als je een behoorlijk talent hebt en er volledig voor durft te gaan.

In 'Life Is A Gift' zingt De Groot met een warme stem vol soul. De sound van de Fender Rhodes geeft het nummer kleur, terwijl het gebruik van de brushes door drummer Philip Behrends veel sfeer geeft. Laatstgenoemde speelt stuwend, met een prettige drive. Er is een klein nadeel; voor je het weet is dit slotnummer afgelopen... Ergo, dit smaakt naar meer! Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar een wat uitgebreider album, wat overigens wel in de planning staat van Esha.

Meer horen?
Op de kersverse
website van Esha kun dit albumette beluisteren. Klik hier voor de MySpace-pagina van Ayesha de Groot.

(Koen Scherer, 30.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.