Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Elegante kamerjazz van een uitgelezen bekoorlijkheid
Soo Cho Quartet featuring Angelo Verploegen, zaterdag 20 juni 2009, De Regentenkamer, Den Haag

De Zuid-Koreaanse pianist, componist en bandleider Soo Cho volgde in Seoul een klassieke opleiding in piano en fluit. Pas later ontdekt ze de jazz. Ze besloot in 2001 om in Nederland te studeren. Vorig jaar voltooide zij haar studie in compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een master degree, dit jaar behaalde ze dezelfde graad in jazzpiano aan het Conservatorium in Amsterdam. In Dordrecht organiseerde zij jamsessies en gaf ze regelmatig concerten in het DJS Jazzpodium.

Tijdens haar studie heeft ze haar eigen trio opgezet, waarvoor ze ook de composities schrijft. Opvallend is dat ze zich met expressieve kracht en eigen stijl voornamelijk op dit trio concentreert en zodoende een sterke persoonlijke muzikale karakteristiek heeft kunnen ontwikkelen. Voor haar debuutalbum 'Prayer', dat in maart 2008 verscheen, vroeg ze de alom bekende Angelo Verploegen (trompet en flugelhorn) om deel uit te maken van haar band. Een samenwerking, die prima, ja zelfs briljant uitpakte. Niet voor niets werd dit kwartet in hetzelfde jaar uitgenodigd voor de Young VIP Tour.

De Regentenkamer is een cultureel platform voor cabaret, beeldende kunst en literatuur, waar regelmatig gezellige jazzavonden worden georganiseerd door pianist/programmeur Rembrandt Frerichs. In deze setting is nu het Soo Cho Quartet te horen. Deze keer met Janos Bruneel op bas en Kaspars Kurdeko op drums. Bruneel studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Antwerpen. Momenteel is hij bezig met zijn masters degree aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in Brussel. Hij treedt regelmatig op met bands als Zanga, Casimir Liberski Trio en AsGuests. Kurdeko studeert aan het Conservatorium van Amsterdam en is onder andere lid van het Emil Bovbjerg Septet.

Al snel wordt duidelijk dat dit optreden een muzikale weergave van stemmingen en indrukken is. Soo Cho heeft de zeldzame gave beelden en emoties in haar composities voelbaar te maken. Er is een soort filosofische muzikaliteit waar te nemen, want elk stuk heeft een ervaring, visie of menselijke stemming als inspiratiebron: 'Dreamer', 'September Moon', 'Chicky Chicky' en 'Empty Carousel', om er enkele te noemen. Deze voornamelijk weemoedige en melancholische composities worden door Cho met intense devotie gespeeld. Bewonderenswaardig is haar virtuositeit, bestaande uit vloeiende en geconcentreerde melodielijnen.

Verploegen weet de muziek van de uiterst gevoelige pianiste te benadrukken. Dit wordt bereikt door het nostalgische en warme geluid van zijn instrument en het gebruik van vele kleine, welklinkende details en het subtiel inzetten van pauzes. Tijdens zijn solo's verplaatst Cho zich in een ingetogen ondersteunende rol. Het lijkt alsof ze een kleine solo voor de flugelhorn speelt, om additionele versieringen aan te brengen en haar respect uit te drukken.

'Prayer' is als een hymne; een beschrijving van een periode van diepe twijfel in Cho's leven en tezelfdertijd een uiting van haar grote respect voor een krachtig en magnifiek instrument: de piano. Grandioos en beklemmend tegelijk. Met 'Suspicion' en 'New Chapter' laat ze een andere kant van zichzelf zien: uptempo, energiek, en snel wisselende ritmes en een voorkeur voor stevige baslijnen.

De hele avond stond in het teken van delicaat, verfijnd en toegewijd samenspel. Bas en drums begeleiden zacht en vullen deze esthetische muziek met modieuze verfijning aan. Er wordt met aandacht naar elkaar geluisterd. Dit concert is niet enkel een muzikaal evenement, maar een optreden dat inzicht geeft in de inspiratiebron, visie en de diepere emoties van componist/pianist Soo Cho en de wijze waarop haar kwartet daar vorm aan geeft.

(Sabine Fleig, 5.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.