Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
As If 3 - 'Klinkklaar' (Casco Records, 2009)
Opname: 2008

'Klinkklaar' - volgens de musici Frank van Bommel, Raoul van der Weijde en Wim Janssen niet zonder slag of stoot ontstaan - is ondanks of misschien juist dankzij de aanvankelijk moeizame samenwerking een zeer geslaagde productie geworden.

Allereerst iets over het ontwerp van het klaphoesje. Intrigerend en elegant, zo'n zwart-wit foto van een restaurantinterieur met post-art deco meubilair, maar zonder enig opschrift op de vooromslag zal een dergelijk ontwerp zeker geen impulsaankopen stimuleren. Wel verraadt het net niet strakke interieur van de foto deels de intenties van de band. De titel van het album zegt het al; het streven van de musici was het om helder met de klankkleur te spelen. Dat is zonder meer gelukt.

Pianist Van Bommel mijdt het overbodige in zijn zeer gearticuleerde spel, in dat streven bijgestaan door de smaakcritici contrabassist Van der Weide en drummer Janssen. Het is in opzet kraakheldere muziek, die associaties met Tristano of De Stijl oproept, met ingetogen, onder de oppervlakte borrelende emoties. Het is tegelijk echte jazz, in die zin dat de improvisaties steeds natuurlijk voortkomen uit de thema's, terwijl de swing ook nooit ver weg is. Je kan op twee manieren naar de cd luisteren. Met het verstand op nul naar de met precisie geproduceerde klanken luisteren kan, maar bevredigender is het om de thema's te volgen tot in de improvisaties, die na meerdere keren luisteren telkens nieuwe aanknopingspunten blootgeven.

De titels van enkele stukken verwijzen ook naar enige inspiratiebronnen, zoals Shelly Manne ('Ball Shelly') en Morton Feldman ('M.F.'). In plaats van enkele stukken eruit te lichten, beperk ik me tot de constatering dat deze manier van musiceren verfrissend is in een tijd waarin we het vaak moeten doen met snelle, eendimensionale expressie. De muziek doet me vreemd genoeg verlangen naar de vroege jaren van de avant-garde jazz, toen je elke maand met nieuwe muziekopvattingen werd geconfronteerd. Het laatste korte stuk, 'Asifgnature', vat het mooi samen: beknopte schoonheid voor ontspannen estheten.

Met dank aan informant Jaap de Rijke, die aan Raoul van der Weijde enige ontboezemingen over het project wist te ontlokken.

(Ken Vos, 4.7.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.