Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Young VIPs tussen lopen en vliegen
Young VIP Tournee met The Black Napkins & The Blazin' Quartet, maandag 25 mei 2009, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven.

Het idee achter de jaarlijkse Young VIP Tournee is sympathiek. Twee jonge jazzgroepen krijgen de gelegenheid om in dubbelconcerten diverse Nederlandse podia aan te doen. Hoe plezierig het ook is om met twee relatief onbekende bands kennis te maken, het is een andere zaak of de muziek van voor tot achter de moeite waard is. Dat gold voor zowel The Black Napkins als The Blazin' Quartet, die maandag optraden bij Jazzpower in Wilhelmina.

The Black Napkins, het trio van de Eindhovense trompettiste Sanne van Hek, gitarist Jasper Stadhouders en drummer Gerri Jaeger, speelde met zichtbaar plezier. De laatste twee ontregelden de muziek met verrassende invallen. Ze musiceerden alsof ze bij het afdalen van een heuvel over een steentje gestruikeld waren en het enige wat erop zat was hollen en springen om niet onderuit te gaan. Jaeger schakelde van een wilde swing naar trage, loodzware rock, en door naar klappen waar elke ritmische richting aan ontbrak. Stadhouders maakte veelvuldig gebruik van samples van zijn eigen spel. Hij bewerkte zijn gitaar met omwoelde trommelstokken, met een ontbijtmes; was de ene keer ruig, maar kon even zo vrolijk betoverend ijzige klanken voortbrengen. Van Hek beperkte zich tot melodisch spel, waar weinig reliëf en verrassing in zat. Aanvankelijk was haar kalmerende invloed prettig, maar gaandeweg ging je verlangen naar een breder palet, naar invallen waarmee ze de muziek kon laten vliegen. Nu hield ze de zaak veilig aan de grond.

The Blazin' Quartet was op zijn best buiten de oevers van het jazzidioom. Met drie leden uit het voormalige Joegoslavië sprongen Balkaninvloeden in het oog, met name in de ritmes die drummer Srdjan Ivanovic uit zijn kit klopte. Saxofonist/klarinettist Alex Simu en bassist Mihail Ivanov deden daar in hun melodievorming nog wat schepjes bovenop. Maar zodra ze vanuit die basis gingen soleren werd het ineens doorsnee jazz. Goed gespeeld, maar weinig opzienbarend.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(René van Peer, 3.6.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.