Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nicolas Thys -'Virgo' (Pirquet Records, 2009)
Opname: 2008

De contrabas is een fotogeniek muziekinstrument. Je kunt haar zwoel omarmen en dromerig in de lens kijken of er bovenop gaan staan terwijl het vet van je kuif druppelt. Maar de Belgische contrabassist Nicolas Thys heeft in de fotostudio genoeg aan een mooie hoed. En zoals hij het presenteert, zo klinkt het. Want zijn debuut 'Virgo' is een prachtige bandplaat geworden vol sterke jazzcomposities, zonder een al te prominente rol voor de bas.

Op 'Virgo' staat pure akoestische jazz, vol met onverwachte harmonische wendingen en langgerekte melodieƫn. De muziek is sterk ritmisch, maar wordt nooit uitbundig, zodat het geheel iets broeierigs krijgt. Met een beetje raggen maak je altijd wel indruk, maar de band van Nicolas Thys houdt de luisteraar van het begin tot het eind van 'Virgo' in spanning en dat is een veel knappere prestatie.

Thys heeft jaren in New York gewoond en is nu terug verhuisd naar Brussel. Op zijn plaat presenteert hij zichzelf met een bezetting van Amerikaanse collega's. Naast het vakkundige jazzspel van pianist Jon Cowherd en saxofonist Chris Cheek valt vooral de gitaar van Ryan Scott op. Scott weeft met zijn dunne, nasale sound een web van tegendraadse lijnen en lickjes. Met zijn elektrische toon geeft hij de pure akoestische sound van het geheel contrast en diepte.

Nicolas Thys' contrabas heeft een bescheiden plek in de mix, maar tijdens solo's betoont Thys zich een beul. De zelfgeschreven ingewikkelde akkoordovergangen bedwingt hij moeiteloos met pakkende lijnen. De band is bovendien prachtig opgenomen en gemixt. Kortom, een aanrader.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Nicolas Thys kun je van dit album de track 'Lucky Loser' beluisteren.

(Marten Schulp, 12.6.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.