Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cry Baby! - 'Cry Baby!' (Soundroots Records, 2009)
Opname: 2008

Dick de Graaf behoort al meer dan 25 jaar tot de meest prominente saxofonisten in Nederland. Hij staat vooral bekend om de bijzondere projecten die hij keer op keer initieert. Om enkele te noemen: 'The Burning Of The Midnight Lamp' – muziek van Jimi Hendrix, zijn samenwerking met Les Sofas de Bamako, 'Schubert Impressions', 'Istanbul Connection' en sinds kort de small big band Clazz Ensemble – een crossover van jazz en hedendaags gecomponeerde muziek.

Op de onlangs uitgebrachte cd 'Cry Baby!' van het gelijknamige kwartet richt hij zich op blues- en rockmuziek, gecombineerd met eigentijdse jazz. Vooral de inbreng van het jonge gitaartalent Jerome Hol is hier van evident belang. Geïnspireerd op heavy metal en Hendrix' virtuositeit drukt Hol een stevige stempel op deze productie. Zijn solo's zijn heftig, geladen en rockend, maar ook geïnspireerd door Pat Metheny en John Scofield.

In De Graafs 'Fancy Nancy', een pittig funkthema, gaat het helemaal loos. De rockgitaar en de vette klank van de sax mengen en mixen voortreffelijk. Beide solisten scheuren en gieren razend door het schema. Bassist/veteraan Harry Emmery heeft, voordat De Graaf en Hol tekeer gaan, een korte maar strakke funky bassolo.

Na dit geweld volgt het romantische 'Isabel', een compositie van Hol met een fraaie bedachtzame solo van De Graaf op sopraansax. De gitaarbegeleiding is subtiel, evenals de solo. In de andere ballad 'Doubtful Sound', een feature voor De Graaf, speelt de componist eveneens zeer beheerst, met een prachtige robuuste toon op de tenorsax. Het 'ballad blazen' is hem wel toevertrouwd.

Het ritmeteam – met naast Emmery drummer Erik Kooger – zorgt voor een stevige rock/blues/funk-basis voor het merendeel van de nummers. Het maakt dat deze combine van recht-toe-recht-aan swingende rock/funkmuziek en hedendaags geïmproviseerde solo's een zeer frisse indruk maakt en uit de geluidsboxen spettert. Zet het laatste nummer 'Donna Lee' op; hoor de fascinerende basintro en de virtuoze, stomende solo's van De Graaf en Jerome Hol. Dit is krachtige jazz!

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Cry Baby! kun je de volgende tracks van dit album beluisteren: 'PH Neutral', 'Brother Can You Spare A Dime', 'Delta Men' en het hierboven besproken 'Isabel'.

(Jacques Los, 11.6.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.