Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Stoelen aan de kant
Artvark, donderdag 2 april 2009, JIN, De Lindenberg, Nijmegen

In het kader van de serie 'Musician in residence' (dit seizoen tenorsaxofonist Mete Erker) presenteerde stichting Jazz & Impro Nijmegen deze donderdagavond een concert waarin Erker cum suis van Artvark 'salsa-tamboer' Udo Demandt ontmoetten. Demandt deed zijn eindexamen voor latin percussie en drums in 2000 aan het Rotterdams Conservatorium. Hij is een virtuoos op het gebied van Braziliaanse muziek. Artvark-saxofonist Bart Wirtz en Demandt spelen ook samen in Monsieur Dubois.

Artvark is een saxofoonkwartet helemaal van nu. Bewogen door muzikale tradities. Vanavond speelde het kwartet overwegend nog niet uitgebrachte muziek. Immers, zesendertig uur na het concert in de Lindenberg zou Artvark de studio ingaan voor de opname van hun tweede cd in Duitse Osnabrück, Duitsland.

De vier saxofonisten kwamen, in het pak gestoken en rustig blazend, één voor één het podium op met een voorzichtige, nieuwsgierige blik in hun ogen. Speels en creatief namen Mete Erker, Rolf Delfos, Bart Wirtz en Peter Broekhuizen improviserend steeds een andere positie in tijdens het spel. Ze zochten elkaar voortdurend op voor sterk gevarieerde unisono's in duo-, trio- en tuttispel. Er werd door de heren enthousiast meegeklapt, meegestampt, en geknipt met hun vingers.

Het nummer 'Jezus Be A Fence' was een romantisch, opzwepend stuk met invloeden uit de gospel en soul. Altsaxofonist Delfos nam het voortouw in dit nummer en stond tijdens zijn solo tegenover zijn drie toelachende collega's, zoals een bevlogen voorganger tegenover zijn congregatie. Delfos en Broekhuizen zorgden voor een mooi harmonische saxpartij. 'Shake Your Ass A La Cali' van Broekhuizen sprong eruit. Op zijn baritonsax speelde hij swingende, stuwende baslijnen. Demandt gaf een relaxte, doordachte solo ten beste en toonde zich ritmisch sterk op zijn cajón, dat hij afwisselde met percussiewerk achter zijn drumstel. Zijn Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Oosterse ritmes waren een heerlijke ontdekking en aanvulling voor Artvark.

Wat een bewogen spel! Vanaf het moment van opkomst van Artvark werd het publiek geboeid, wat zich uitte in een lach op ieders gezicht. De humoristische manier van presenteren naar het publiek toe sprak erg aan. En de weldoordachte overtuigende stukken en precieze riffs bleven het hele optreden boeien. Zwoel, hmm...

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten van de Ven.

Meer weten en horen?
Op 28 mei geeft Mete Erker in de Lindenberg in Nijmegen een masterclass 'Solist versus ritmesectie' aan studenten van het conservatorium. De masterclass is gratis voor publiek toegankelijk. Deelname aan de masterclass kost 10 euro. 's Avonds geeft Erker als musician in residence een optreden met pianist Jeroen van Vliet en zangeres Kristina Fuchs. Klik hier voor meer informatie.

(Josien Lucassen, 21.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.