Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Programma North Sea Jazz 2009 bekend

Vanaf vrijdag 10 juli tot en met zondag 12 juli kunnen de jazzliefhebbers en (vele) niet-jazzliefhebbers weer in Rotterdam terecht om zich te laven aan de sterren van de jazz en evenzovele andere muzieksoorten. Jan Willem Luyken, festival director, is trots het programma voor de 34ste editie in de folder te presenteren. Hij opent met de constatering "in tijden van crises zitten de theaters vol". Welnu, dat zal hem wel lukken. Popi sterren als Jamie Cullum, B.B. King, Duffy, Lang Lang, Dianne Reeves, Randy Crawford en Burt Bacharach met Trijntje Oosterhuis krijgen de tent wel vol. Alhoewel de entreeprijs aan de gepeperde kant is. Gelukkig is de programmering nog niet zo commercieel als het concurrerende The Hague Jazz. In dat festival heeft circa 40% van de optredens helemaal niets met jazz van doen.

Nu dan de Rotterdamse jazzprogrammering. Het getuigt van moed om als 'artist in residence' te kiezen voor John Zorn. Bij insiders en serieuze jazzliefhebbers zeker geen onbekende, maar bij het grote publiek is deze multi-instrumentalist (met altsaxofoon als hoofdinstrument) totaal onbekend. In diverse formaties (zoals Massada Sextet, Bar Kokhba en in trio met Bill Laswell en Milford Graves) treedt hij gedurende alle dagen tweemaal daags op. Voor de fijnproevers een goede kans Zorn in levende lijve mee te maken. Erg interessant zijn ook de 'Japanse' avonden op vrijdag in de Yukon-zaal en zondag in de Missouri zaal. Er zijn dan optredens van de groepen Quasimode, Kyoto Jazz Massive, de inmiddels bekende Soil & Pimp Sessions, Satoh Masahiko & Saifa, Fujii Satoko Ma-Do en Otomo Yoshihide's New Jazz Orchestra.

Overige vermeldenswaardige jazzoptredens zijn onder meer: Hank Jones Trio, Joshua Redman Trio, Chris Potter Underground, Fred Hersch Trio + 2, Cecil Taylor, Lee Konitz met Brad Mehldau, Charlie Haden en Jorge Rossy, Avishai Cohen Aurora Quintet, McCoy Tyner Trio, Roy Haynes Trio en Anthony Braxton met Diamond Curtain Wall Trio.

Natuurlijk ontbreken Nederlandse jazzvedetten niet, met onder anderen Eric Vloeimans, Han Bennink, Benjamin Herman, Yuri Honing en Jasper Blom. Op vrijdag belooft het een feestje te worden met 'Casey's Tenor Madness' in de Missouri-zaal: Cees Schrama op Hammond B3-orgel en de tenoristen Alexander Beets, Boris van der Lek en Hans Dulfer.

Voor uitgebreide informatie klik hier.

(Jacques Los, 7.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.