Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Oleg Fateev maakt droom waar

Vrijdag 24 april presenteerde accordeonist Oleg Fateev zijn debuut-cd 'Dreams' in de Toonzaal te Den Bosch. De cd draagt deze titel omdat het een lang gekoesterde droom was van Fateev om een eigen cd te kunnen maken.

Op 29-jarige leeftijd verhuisde hij van Moldavië naar Nederland, waar hij het verlangen voelde om de muziek uit zijn jeugd te vertolken, maar waar ook zijn fascinatie voor de jazz werd geboren. Deze cd is een combinatie van die twee muzikale werelden. In dezelfde periode ontstond ook zijn trio, waarin hij zich laat omringen met Konstantin Lliev (klarinet) en Dion Nijland (contrabas).

Zijn carrière begon als straatmuzikant, maar bracht hem later in grote theaters als Carré en het Concertgebouw van Amsterdam. Zijn veelzijdigheid uit zich in allerlei projecten waaraan hij de afgelopen jaren meegewerkt heeft, zoals het Dansgezelschap van Christina de Chatel, Theater Artemis en het RO Theater. Naast de soloconcerten die hij gaf, werkte hij ook met onder anderen Herman van Veen, Jeroen Willems en Mathilde Santing.

In Paradox te Tilburg, tijdens Accordeonslag, hoorde ik Fateev voor het eerst spelen in een muzikaal duel met jazzgitarist Aron Raams. De melancholie en zijn gevoel voor drama, maar ook zijn improvisatietalent richting jazz tijdens dit praktisch onvoorbereide concert troffen mij en de vele luisteraars recht in het hart.

Op de cd brengt deze kleine Moldaviër onder meer een drietal prachtige Russische liederen ten gehore, waarin ook zijn 'jazzy mood' doorklinkt. Zijn warme stemgeluid is een weldaad voor het oor en je hoeft de woorden niet te begrijpen om de onderliggende lyriek te verstaan.

Al met al genoeg reden om een kijkje te nemen in het leven van deze bewogen artiest met zijn innemende persoonlijkheid, en het verhaal over zijn weg vanaf 'de straat' op te tekenen in een interview dat later dit jaar op deze site zal verschijnen.

Klik
hier voor een fotoverslag van bovengenoemd concert in Den Bosch.

Meer weten, horen en zien?
Kijk op zondag 17 mei 2009 naar het VPRO-programma 'Vrije Geluiden' (aanvang 10.30 uur op Nederland 1). Daar praat en speelt Fateev in het kader van de release van deze cd. Met Konstantin Iliev op klarinet en Dion Nijland op contrabas.

(Donata van de Ven, 1.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.