Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
More Michael Moore!
Fragile, maandag 12 januari 2009, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Hij behoort tot dat handjevol jazzmusici, waarvan je nooit genoeg kunt krijgen en die je nooit teleurstellen: Michael Moore is zijn naam. Geboren in Arcata, Californië, USA, maar sinds 1978 geworteld in Nederland. Een bijzonder musicus/componist. Excellent in alle gezelschappen waarin hij speelt en waarop hij nadrukkelijk zijn stempel drukt. Het zijn er nogal wat. De belangrijkste op een rijtje: ICP Orchestra, Guus Janssen Septet, Available Jelly, Sean Bergin's MOB, Trio Clusone, Gerry Hemingway Quintet, Eric Boeren Quartet, Achim Kaufmann Quartet, Frank van Bommel Quintet, Jewels & Binoculars en last but not least Fragile.

Met deze formatie, die verder bestaat uit Harmen Fraanje (piano), Clemens van der Feen (bas) en Michael Vatcher (drums), speelde hij vanavond in café Wilhelmina. Het werd een memorabel concert en misschien dat het door Jazzpower opgenomen concert nog eens op cd verschijnt op Moore's eigen label Ramboy. Fraanje, die wat mij betreft ook behoort tot het eerder genoemde 'handjevol jazzmusici', stak hier in bijzondere vorm. Hoe sterk was het verbond tussen het verrukkelijke klarinetspel van Moore en het fijnzinnige en lyrische pianospel van Fraanje. Om er in een adem het sublieme spel van bassist Van der Feen en percussionist Vatcher aan toe te voegen.

Melodieus en met fraaie toon blies Moore op altsax, klarinet en basklarinet gevarieerde composities. Uitmuntend basismateriaal dat door het kwartet subliem werd uitgewerkt en vormgegeven. Vatcher etaleerde zijn kwaliteit bijvoorbeeld aandoenlijk in Moore's 'Troubadors': simpel, zonder pathos, maar zonneklaar! Fraanje completeerde zijn solo met oorstrelende akkoorden die de lading dekten. En zulke hoogtepunten waren er te over. Zoals de vertolking van het melodieuze 'Paint As You Like'. Een weldaad die helaas maar acht minuten duurde.

Het werd een concert dat niemand van de aanwezigen had willen missen. Daarom is het zaak om er regelmatig op uit te gaan. Dan kan het zo maar gebeuren dat je op het juiste moment op de juiste plaats getuige bent van iets bijzonders, zoals vanavond. Het gevolg van deze ervaring is dat Fragile op 21 januari 2010 te horen zal zijn in JazzCase in Neerpelt België. Na dit concert is er alle aanleiding om Fragile grensoverschrijdend onder de aandacht te brengen. More Michael Moore!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Cees van de Ven, 7.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.