Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Marc Ribot – 'Saints' (Atlantic, 2001)

Marc Ribot is behalve een drukbezette sessiegitarist een artiest met een eigen carrière als gitarist, bandleider en componist. Een grillige carrière, waar soms weinig continuïteit in valt te ontdekken, maar juist dat maakt Ribot zo interessant.

'Saints' is een sleutelplaat in het oeuvre van Ribot. Het is allesbehalve een commerciële cd, vreemd genoeg uitgebracht op een groot label. De twaalf covers laten zien waar Ribot de mosterd haalt. De keus is op zijn minst verrassend te noemen: The Beatles naast Albert Ayler en John Zorn, dat maak je niet vaak mee.

Ribot is een gitarist die zich, net als iemand als Tom Waits, niets aantrekt van heersende trends en zijn eigen gang gaat. Maar 'Saints' is allesbehalve een rommeltje; de opnametechniek en uitvoering zijn perfect. Als gitarist is Ribot geïnteresseerd in radicale experimenteerders als Derek Bailey en diens volgelingen, al onderscheidt hij zich van al te gemakzuchtige kopieerders van diens stijl. De sporen van punk en no-wave hebben een blijvende invloed op zijn interpretatie van klassieke stukken en speelstijl. Wat veel mensen daarbij uit het oog verliezen is dat Ribot klassiek gitaar kan spelen, van blad leest en een uitstekend arrangeur is. Al deze elementen worden verenigd op 'Saints'.

Het album klinkt kaal en eenzaam. Het is muziek zonder haast en zonder houvast, er is geen overheersende stijl of traditie; Ribot schakelt van noise naar een akoestisch model en ook binnen een compositie wordt even makkelijk het arrangement aan de kant geschoven voor een atonale verkenningstocht. Het levert fascinerende muziek op, die bij de luisteraar om geduld vraagt. Het mooie is dat Ribot weet hoe hij zijn publiek kan boeien met een mooie melodie. Zo zal de uitvoering van 'Happiness Is A Warm Gun' geen luisteraar onberoerd laten. Hetzelfde geldt voor Evan Lurie's 'It Could Have Been Very Very Beatiful'. Een verhaal apart zijn de bewerkingen van de freejazz-composities van Albert Ayler (dat een vervolg zou krijgen in het Spiritual Unity-project van Ribot, met onder andere Aylers bassist Henry Grimes).

Het is eigenzinnigheid troef, maar wie deze cd vaker opzet, zal op den duur niet meer zonder willen.

Meer weten?
De
website van Marc Ribot.

(Eric van Rees, 27.8.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.