Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jazz op verzoek #8
Jazz in Duketown 2009


Jazz is hip. Vooral de mengvormen waarbij pop, soul en blues een rol spelen doen het erg goed. En daar speelt Jazz in Duketown op in, vanaf vrijdag 29 mei tot en met zondag 1 juni. Het festival is dé ontmoetingsplaats voor liefhebbers van jazzmuziek, maar zeker ook voor liefhebbers van de Brabantse gezelligheid. Bekende en minder bekende artiesten passeren de revue en zullen de vele podia in de binnenstad van 's-Hertogenbosch vullen met oorstrelende jazzy klanken. Jazz in Duketown richt zich in zijn programmering op een breed publiek. Je hoort er natuurlijk jazz, maar ook wereldmuziek, soul en funk. Dit alles gemaakt en/of bedacht op Nederlandse bodem. Daarmee onderscheidt het festival zich van zijn grote broers North Sea Jazz en The Hague Jazz.

Op het programma prijken grote namen als Wouter Hamel, Benjamin Herman, Tineke Postma en Leona. Maar er is niet alleen maar nieuwe en hippe jazz. Ook 'ouderwetse' jazz en het meer experimentele werk is in overvloed te beluisteren. Zo kunnen we dit jaar gaan kijken en luisteren naar de Amerikaanse tenorsaxofonist David Schnitter. Hij speelde jaren in de Jazz Messengers van de legendarische drummer Art Blakey. Schnitter is zondag 31 mei te gast bij pianist Edgar van Asselt en zijn kwartet op de Parade.

Vooral het programma in de Toonzaal, dat in samenwerking met de VPRO is samengesteld, is interessant. Onder de noemer VPRO ToneJazz Festival spelen op vrijdag, zaterdag en zondagavond iedere avond twee groepen, waaronder Jasper Blom Quartet, Jef Neve Trio, Moscow Art Trio en Andy Bruce & Rigidly Rightous. Op andere locaties zijn er optredens van onder anderen Alexander Beets featuring Rik Mol, The Trumpack met Philip Harper, Michael Varenkamp en Eef Breen, Ronald Snijders Extended Funk Band, Lavalu en het Brabants Jazz Orkest.

Op Jazz in Duketown is, net als de afgelopen jaren, zowat elke smaak vertegenwoordigd. Klik hier voor uitgebreide informatie.

Zoals ieder jaar maakte de VPRO-radio tijdens de editie van 2008 opnamen van de concerten in de Toonzaal. Via het programma Jazz@VPRO zijn de volgende "zes concerten voor fijnproevers" (presentatrice Vera Vingerhoeds) on demand te beluisteren (klik op de namen om de betreffende pagina's te openen): Fidan, Carsten Daerr Trio, Mona Lisa Overdrive, Matthias Schriefl 'Shreefpunk', Wolfert Brederode Quartet en Estafest.

Meer horen?
Luister naar een voorbeschouwing op het VPRO ToneJazz Festival bij VPROJazzLive. Klik hier
.

(Donata van de Ven & Jacques Los, 28.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.