Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Giovanni Guidi - 'Indian Summer' (CAM Jazz, 2007)
Opname: 2006

Af en toe zijn er mainstream piano-ensembles die albums van een verbluffende schoonheid brengen, zoals 'If' van Myriam Alter, 'Le Pas Du Chat Noir' van Anouar Brahem of 'L’Arbre Pleure' van Nathalie Loriers. Dit album ligt in dezelfde lijn: een kamermuziekachtige sfeer, sterke melodieën, strakke composities, spanning door knappe arrangementen, emotionele diepgang, veel variatie, en dit alles dicht bij huis, zonder pretentie. Dit is wat Amerikanen typische Europese jazz zouden noemen, maar zonder in het vaak breedsprakerige ECM-idioom terecht te komen.

Ik ben niet dikwijls gewonnen voor jazz die netjes binnen de lijnen kleurt, maar de esthetiek van dit album overstijgt dit gebruikelijke euvel. Guidi is creatief genoeg om sterke composities te brengen én die fris uit te voeren, ook als het covers zijn zoals Ornette Colemans 'Round Trip'. Guidi wordt vergezeld door Dan Kinzelman op klarinet en tenorsax, Francesco Ponticelli op bas en Joao Lobo op drums. De muziek is soms visueel intens en speels ('Il Campione'), droevig ('September Never Comes') of dreigend ('Windmill'). Knap, fris.

Meer horen?
Op de
website' van Giovanni Guidi kun je van de volgende tracks van dit album beluisteren: 'Shadows', 'Il Campione', 'Begatto Kitchen', 'September Never Comes', 'O.C.E.R.' en 'Don’t Change A Hair For Me'. Je vindt ze door even naar beneden te scrollen op de subpagina Discografia.

(Stef Gijssels, 29.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.