Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Charles Mingus - 'Charles Mingus' (Columbia Jazz Profiles, 2007)
Opnamen: 1959

Het jaar 1959 was voor bassist Charles Mingus wel héél vruchtbaar. In dat jaar verschenen de elpees 'Mingus Ah Um' en 'Mingus Dynasty', monumenten van swingende eigenzinnigheid. In de serie Jazz Profiles van Columbia treffen we deze compilatie van gezichtsbepalende nummers van die releases.

Mingus staat aan het hoofd van fikse combo's met grootheden als Booker Ervin, Benny Golson, Horace Parlan, James Knepper, Danny Richmond en John Handy. Op het programma staan fel swingende, avontuurlijke stukken waarin collectieven en improvisaties naadloos in elkaar overgaan. Van de tien stukken zijn er negen van de meesterbassist zelf, het tiende is 'Things Ain’t What They Used To Be' van Duke Ellington, dat van Mingus en zijn mannen een veel gedrevener interpretatie krijgt dan van The Duke zelf.

Gedrevenheid is misschien wel het sleutelwoord als we de muziek van Mingus willen omschrijven. Een andere mogelijkheid is 'urgentie'. Op dt album staan eigenlijk alleen maar hoogtepunten van urgentie, maar het meest in het oog springend zijn legendarische stukken als 'Goodbye Pork Pie Hat' en 'Better Git It In Your Soul'.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

(Anoniem, 25.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.