Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bruisend concert met drie gezichten
João Bosco Quintet, vrijdag 1 mei 2009, Bimhuis, Amsterdam

Blij verrast waren de aanwezige toehoorders; het concert van het João Bosco Quintet begon exact om half negen met een ovationeel applaus. Origineel en solo startte leider João Bosco (de Freitas Mucci) met ingetogen zang- en gitaarspel. Lekker relaxed zittend op een kruk, met een kratje voor de met gympen getooide voeten, opende hij dit concert met twee stukken vol tempowisselingen en met zijn sympathieke, vaak warme stemgeluid.

De faam van deze Braziliaanse zanger, gitarist en componist was hem duidelijk vooruit gesneld, want een meer dan vol Bimhuis hing direct aan zijn lippen. Opvallend veel vrouwelijk schoon overigens, meewiegend op het hypnotiserende spel van Bosco, die in voorgaande concerten het publiek volledig in de ban van zijn unieke muziek wist te brengen. En dat is niet verwonderlijk, want deze in 1946 geboren Braziliaanse singer-songwriter bezit een legendarische status in zijn geboorteland en inmiddels ook in het Bimhuis.

Bosco is ook bekend geworden van de bekende songs die hij voor Ellis Regina in de jaren zeventig heeft geschreven. Duidelijk nog in de tijd waarin Braziliaanse (pop)muziek aan censuur onderhevig was vanwege de toen aanwezige militaire dictatuur. Zijn 'O Bêbado E A Equilibrista' werd dankzij de uitvoering van Regina zelfs een nationaal protestlied.

Vanaf het derde nummer werd João Bosco terzijde gestaan door vier collega-musici en werd de rol van ieder lid uit deze kwintetbezetting duidelijk. Een percussieduo, waarin Kiko Freitas - een virtuoze, louter in latinstijl excellerende drummer - spectaculair terzijde werd gestaan door Armando Marcal met ongelooflijk opzwepende ritmes. Daarvoor een gitaartrio bestaande uit de leider, Ney Conceicao op basgitaar en de enige echte jazzspeler in dit kwintet: gitarist Nelson Fario op sologitaar.

Solospel met zang en uiterst swingend emotioneel spel bleken de eerste twee gezichten van dit concert te zijn. Totdat een droom van de Nederlandse zangeres Josee Koning werkelijkheid werd; ze werd door Bosco geïnviteerd voor een duet in 'Memorea Del Peli'. Koning deelde overigens mee dat dit niet haar eerste optreden met deze groep was, want indertijd heeft ze ook opnamen met dit kwintet gerealiseerd. Jammer genoeg bleek dit gemeenschappelijke zangoptreden geen verrijking van het concert; het kwam maar niet echt uit de verf. Ondanks dit feit viel haar toch nog een luid applaus ten deel.

Met de goed geoliede basis van basgitarist Cinceicao en drummer Freitas, de wervelend spelende percussionist Marcal en de glashelder klinkende sologitaar van Faria bereikte dit concert een opzwepend hoogtepunt en stond de zaal op zijn kop. Een toegift bestaande uit maar liefst drie stukken kon dan ook niet uitblijven.

(Rolf Polak, 12.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.