Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Begeleidingstrio als drijvende kracht
Tomasz Stanko Quartet, vrijdag 8 mei 2009, Bimhuis, Amsterdam

Trompettist Tomasz Stanko, die in Polen aan de wieg heeft gestaan van de free en avant-garde jazz in de jaren zestig en zeventig, heeft zich vooral vanaf de negentiger jaren toegelegd op melodieuze en sfeervolle moderne jazzmuziek. Debet hieraan is zijn contract met het Duitse ECM-label. Met zijn huidige kwartet - bestaande uit pianist Marcin Wasilewski, bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz – heeft Stanko hiervoor al enkele zeer succesvolle albums opgenomen ('Lontano', 'Soul Of Things' en 'Suspended Night').

De muziek van het Stanko Quartet op de zorgvuldig – ook wat de sound betreft – geproduceerde ECM-albums klinkt erg aangenaam en sfeervol, en is vooral het beluisteren waard als de avond al wat lengt en de wijnfles is opengetrokken. Op het toch ook wel sfeervolle BIM-podium, live, viel het toch enigszins tegen.

Stanko is geen spectaculair technische trompettist. Met gebruik van valse lucht blaast hij inderdaad sfeervol en grotendeels, enkele uithalen in de hoge regionen daargelaten, in het middenregister. Zijn improvisaties zijn qua notenkeus sober en niet al te origineel. Imposante en originele lijnen behoren niet tot zijn bagage. In die zin is hij schatplichtig aan Miles Davis en Chet Baker, waarbij deze laatsten wel unieke, bijzondere en originele interpretaties realiseerden. Niet alleen Stanko's trompetspel is enigermate basic; dat geldt ook voor zijn composities. Kort en tamelijk eenvoudig. Vooral bij de enkele ballads en het daarbij gepaard gaande sobere trompetspel veroorzaakte dat een heftige intensiteit.

De ritmesectie die ook als zelfstandig trio opereert (onder de naam Simple Accoustic Trio) is daardoor bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Eigenlijk zijn zij de kracht waar het kwartet op drijft. Qua muzikaliteit ontstijgen zij hun leider. In het bijzonder pianist Wasilewski blijkt een uitzonderlijk talentvol muzikant te zijn. Hij soleert zeer gedoseerd qua opbouw en virtuositeit. Zijn notenkeus is logisch, zeer gevarieerd en swingend. Qua begeleiding is hij zeer gedienstig aan Stanko en zijn vele intro's zijn op zich juweeltjes. Kurkiewicz en Miskiewicz completeren op meer dan adequate wijze de ritmesectie. Beiden excelleren in zowel solo's als begeleiding. Zonder goed begeleidingstrio zou Tomasz Stanko's ster niet zo prominent flikkeren.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 17.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.