Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bart Wirtz – 'Prologue' (Challenge Records, 2009)

Bart Wirtz' debuutalbum 'Prologue' heeft een wel heel bescheiden titel. Wirtz, in 2002 cum laude afgestudeerd in Rotterdam, heeft immers al aardig wat ervaring als lid van Monsieur Dubois, de Young Sinatras, het Artvark Saxophone Quartet en het Rotterdam Jazz Orchestra. Stuk voor stuk zijn dat bands die redelijk wat belangstelling hebben gekregen de afgelopen tijd. Het zijn ook zeer verschillende ensembles, wat er nog maar eens aan herinnert dat anno 2009 niemand meer alleen maar 'free' of 'straight-ahead' of 'bop' is. Niets weerhoudt een muzikant er meer van om af en toe van stijl te veranderen als de situatie daar om vraagt. Heel gezond is dat.

Met dit kwartet, dat naast Wirtz (altsax) uit Jasper Soffers (piano), Jeroen Vierdag (bas) en Joost van Schaik (drums) bestaat, wordt vooral de vrijere hardbop van de jaren vijftig en zestig nieuw leven ingeblazen. Met name Jackie McLean is terug te horen in Wirtz' spel, maar ook de invloeden van Monk, Coltrane en Cannonball Adderley. Toegegeven: dit betekent dat de muziek niet al te zeer zal verbazen, maar dat wil niet zeggen dat er niets te ontdekken valt. Wirtz soleert namelijk vol vuur en beheerst de altsax over het hele register. Dit stelt hem in staat als een echte inside-outside player te raspen langs de randen van de akkoorden die de begeleiding voor hem neerlegt. Zoiets blijft, ook vijftig jaar nadat het werd bedacht, urgent klinken.

Daarnaast weet Wirtz ook in de ballads de spanning vast te houden. Zijn heldere, vrijwel vibratoloze toon maakt het kalme 'Your Eyes', dat een verwerking van Coltrane's 'Naima' lijkt, tot een zelfverzekerde ballade vol drama en harmonische complexie. 'Op J Minus No' geeft gitarist Tim Eijmaal een subtiel gastoptreden dat dit album een randje funk meegeeft. Daardoor wordt het geheel nét weer een slag actueler.

Misschien is het geen mijlpaal in de ontwikkeling van de muziek, maar 'Prologue' is een goed voorbeeld van hoe hardbop ook nu nog de basis kan zijn voor muzikanten om muziek te maken die relevant is en toch vasthoudt aan zijn wortels.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Bart Wirtz kun je luisteren naar vier tracks van dit album: 'Hasty Hand', 'J Minus No', 'Prologue' en 'Honque Honque'.

(Sybren Renema, 12.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.