Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Advanced Warning improviseert een avond lang
vrijdag 9 januari 2009, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

"We zullen de Hammond eens laten ronken", zei Herbert Noord, alsof hij het over een Harley Davidson had. Samen met Rinus Groeneveld (tenorsax), Aad Schackmann (gitaar) en Pierre van der Linden (drums) speelden zij twee lange sets geïmproviseerde muziek van het zuiverste water. Noord lanceerde een thema, riff of groove en zijn bandleden pikten het op, werkten het uit, of kaatsten additionele ideeën terug. Organisch ontsproten solo-improvisaties, die ook vanzelfsprekend werden omgezet in collectief spel.

Herbert Noord, die niet meer op stap gaat met zijn eigen zwaargewicht Hammond B3, had het zeer naar zijn zin op een door Stichting Live Jazz Promotions gehuurd identiek exemplaar. Hij liet het orgel ronken, screamen, loeien, janken en kreunen. Maar op de juiste momenten klonk het ook teder, subtiel en sereen. Hij liet de toehoorders uitgebreid kennismaken met het rijke kleurenpallet van dit te weinig gehoorde instrument. Speelplezier, passie, blues, swing en creativiteit waren de peilers waarop dit straight-from-the-heart concert gestoeld was.

Tenorsaxofonist Rinus Groenenveld verraste met aansprekend, eigentijds en vrijdenkend spel. Hij kon onbedaarlijk uitbundig en stevig honken met dubbeltonen en schrille flageoletten. Gedecideerd en onontkoombaar blies hij zijn bedenksels het publiek in. Aad Schackmann daarentegen was min of meer diens tegenpool met een meer ingetogen speelwijze. Een boeiende storyteller, die duidelijke taal sprak. Juist de versmelting van deze individualisten zorgde voor een luisterfeestje van formaat.

De man die met Noord zorgde voor stuwende ritmes en onbedaarlijke swing was Pierre van der Linden. Zijn spel was vol afwisseling en had een tomeloze energie. De heren voelden en vulden elkaar feiloos aan. Noord bewees hier weer eens een wervend boegbeeld en representant te zijn voor de Hammond B3. Gelukkig heeft ons land met Carlo de Wijs, Arno Krijger, Roland van Driel en anderen ook een nieuwe generatie pleitbezorgers voor dit onvervangbare jazzinstrument met dat rijke klankenarsenaal.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 2.5.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.