Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Uitstekende impro-muziek en een ouderwets tenorgeluid
Tobias Delius Quartet, donderdag 16 april 2009, Bimhuis, Amsterdam

Tenorsaxofonist Tobias Delius, die zijn domicilie heeft gevonden in Berlijn – na jaren in Amsterdam te hebben gewoond – was voor enkele dagen hier terug om met zijn internationale kwartet enkele podia aan te doen. De korte tour startte in het Amsterdamse Bimhuis. Drummer Han Bennink meldde het en passant tijdens het concert: "Een jaar lang niet samengespeeld en nu in een rij een viertal optredens! Om een hartaanval te krijgen." De deplorabele podiumsituatie is debet aan het feit dat dit bijzondere kwartet slechts enkele concerten in den lande kan spelen. Een decennium terug was de speellijst zeker drie keer zo lang geweest.

Maar goed, daar waren ze dan toch maar, vier improvisatoren van grote klasse: Delius, Bennink, bassist Joe Williamson en cellist Tristan Honsinger. Twee sets met suite-achtige stukken werden met groot enthousiasme en uiterst geïnspireerd uitgevoerd. De suites, bestaande uit kleine thema's die de basis vormden voor het alerte samenspel en de improvisaties, werden vooral gedomineerd door het onderlinge en soms contrasterende samenspel van Delius en Honsinger. Williamson en Bennink daarentegen produceerden onverwachte en verwachte grooves en verrassende, complexe wisselende ritmische patronen. Vooral Bennink was in vorm. Zijn ritmische accenten en zijn interacties op het thematische materiaal en de improvisaties getuigden van een alert muzikaal inzicht.

In eendrachtige samenwerking met het pluk- en strijkwerk van Williamson en Honsinger en het drummen van Bennink werd een vol geluid geproduceerd en een enorme swing gecreëerd. Daarnaast was er ruimte in de suites voor bedachtzame, rustige en melodieuze fragmenten: erg zwoel en lekker vet geblazen door Delius. Op die momenten moest ik sterk denken aan de enigszins onderschatte stersolist in het orkest van Ellington, Paul Gonsalves. Het is bewonderenswaardig dat Delius een uiterst moderne speelwijze gepaard doet gaan met een heerlijk ouderwets tenorgeluid. Het maakt hem in de impro-scene tot een uniek muzikant.

Tijdens dit concert werden opnames gemaakt voor een in het najaar uit te brengen cd. Houd dat in de gaten en haast u straks naar de platenboer, en beluister dan dit enerverende concert door het Tobias Delius Quartet, dat een topprestatie leverde.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Meer zien?
Een paar dagen na dit concert stond het Tobias Delius Quartet op het Jazzpower-podium in Wilhelmina, Eindhoven, om daar een al even geënspireerd optreden ten beste te geven. Cees van de Ven maakte er een fotografisch verslag van. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

(Jacques Los, 25.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.