Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rijkelijk gevuld programma Bimhuis in mei

De dagen lengen, de temperatuur stijgt, het jazzseizoen 2008/2009 loopt bijna ten einde, de festivals komen eraan (goede jazzfestivals zoals Amersfoort, Den Bosch, Meervaart, Haarlem, Gent, Middelheim en de klapper North Sea) en de mei-programmering van het Amsterdamse Bimhuis bereikt een hoogtepunt.

Behalve de altijd verrassende VPRO/Boy Edgar Prijsuitreiking – ditmaal aan bassist Ernst Glerum op 11 mei – zijn er van Nederlandse zijde interessante formaties geprogrammeerd: ICP Orchestra, Clazz Ensemble (een kleine bigband met bekende namen als Dick de Graaff, Ilja Reijngoud, Gerard Klein en Joost Kesselaar), het vermaarde jazz/wereldmuziek-trio Barana, aangevuld met Valentin Castrier op draailier en tamboerijnvirtuoos Carlo Rizzo, het bijzondere Elastic Jargon van violist Maurice Horsthuis met als gast Mark Feldman, en het trio van onze 'eigen' Michael Moore met accordeonnist Will Holshauser en drummer Han Bennink.

De rij buitenlandse formaties is lang. Enkele te verwachten hoogtepunten zijn: de solopiano-optredens van Muhal Richard Abrams en Paul Bley (beiden zijn baanbrekende muzikanten uit de wereld van impro-jazz), het sfeervolle kwartet van de Poolse trompettist Tomasz Stanko, die voor ECM talloze succesvolle albums heeft opgenomen, het Terence Blanchard Quintet, het duo Marshall Allen & Han Bennink (Allen speelde jarenlang in het Arkestra, het orkest van Sun Ra, die hij tegenwoordig leidt), Jacques Schwarz-Barts groep Abyss, de groep Led Bib en Wayne Horvitz' Zony Mash & Horns.

Op 27 en 28 mei zijn er in samenwerking met het befaamde Moers Festival twee bijzondere groepen gecontracteerd. Op woensdag 27 mei speelt de achttienkoppige 'steampunk big band' Secret Society van Darcy James Argue, die antieke jazz à la John Philip Souse verenigt met de eigenzinnigheid van hedendaagse bands als Tortoise en TV On The Radio en op donderdag 28 mei verschijnt Mostly Other People Do The Killing, het kwartet van bassist Moppa Elliot.

Klik hier voor uitgebreide informatie.

(Jacques Los, 21.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.