Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Phaedra Kwant - 'Too Much In Store' (Maxanter Records, 2009)
Opname: 2008

Bassiste Phaedra Kwant (1979) nam eind 2008 haar eerste album op: 'Too Much In Store'. Hiervoor ging zij de studio in met bevriende artiesten, waaronder Suzanne Alt en Stormvogel. Naast basgitaar, fretloze basgitaar en contrabas, verzorgt Kwant ook de vocalen. Want dat is de opzet van 'Too Much In Store'; behalve een geweldige bassiste wil Kwant laten zien ook tekstdichter, componist en zangeres te zijn.

Al deze talenten tegelijk tonen is al moeilijk genoeg, maar Kwant maakt het zichzelf nog een slag moeilijker door een grote rijkweidte aan stijlen tentoon te spreiden. Klassiekers als 'My Romance' en 'Softly As In A Morning Sunrise' worden afgewisseld met funky nummers, zoals 'Captain Pony', een eigen compositie. Het is dan ook niet teveel gezegd dat dit album aan Kwants ambities ten onder gaat; er is een duidelijk kwaliteitsverschil tussen Kwant als zangeres en Kwant als bassiste.

Om met het baswerk te beginnen: Phaedra Kwant blijkt één van de meer funky bassisten die de laatste tijd is opgestaan. Met name op de basgitaar weet ze prima een groove vast te houden, maar ook de contrabas beheerst ze prima. Als zangeres komt Kwant, met name in de ballads, niet in de buurt van haar kwaliteiten als bassiste. Niet alleen hoor je haar steeds ademhalen tussen de fraseringen, maar ook mist haar stem eigenheid en stoort haar duidelijke Nederlandse accent. Hierdoor spreken de gezongen nummers veel minder aan dan de instrumentale.

Ondanks dat is er zeker potentieel; Kwants bas combineert bijvoorbeeld prima met de altsax van Suzanne Alt, die helaas maar twee nummers meespeelt. Ook zijn sommige stukken van haar hand, zoals het eerder genoemde 'Captain Pony' en 'Half An Hour' prima gelukt. Op dit laatste nummer is nog een mooie rol weggelegd voor Robbert Scherpenisse's flugelhorn.

Op haar debuut heeft Kwant zichzelf te veel willen bewijzen. Dat is jammer. Waar 'Too Much In Store' instrumentaal een stevige binnenkomer was geweest, is het met óók nog zang te veel van het goede.

Meer horen?
Op de
website-pagina van Phaedra Kwant kun je van deze cd twee nummers in zijn geheel beluisteren: 'Captain Pony' en 'Peace & Silence'.

(Sybren Renema, 8.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.