Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Night of the Cookers
maandag 16 maart 2009, De Werf, Brugge

Propvol zat De Werf: voor de comfortabele pluchen zeteltjes (waarvan wij er gelukkig nog eentje hadden kunnen bemachtigen) waren nog drie rijen stoelen bij gezet, zoveel mensen waren er toegestroomd om The Cookers aan het werk te zien. Die naam mag dan niet meteen een belletje doen rinkelen, de namen van de leden van het collectief zetten een hele beiaard in gang: Billy Harper en Craig Handy op sax, Eddie Henderson en David Weiss op trompet, George Cables aan de piano, Cecil McBee aan de bas en EJ Strickland op drums. De heren hebben zich voor de gelegenheid verenigd als The Cookers, naar een liveplaat van Freddie Hubbard en Lee Morgan die ze hier moeiteloos overtroffen (de plaat, niet de artiesten).

De omstandigheden zaten nochtans niet mee, want onze vrienden waren 's ochtends om vier uur in Italiƫ vertrokken en hadden een ellendige dag vol vertraagde vluchten en verloren bagage achter de rug. Vooral Weiss, die geacht werd het woord te voeren, kon moeilijk wegsteken dat hij doodop was, maar er werd dan misschien wat meer geleund en gezeten dan gebruikelijk is, eens de instrumenten mochten spreken was er van vermoeidheid nog maar weinig te merken. Dat was zeker mede de verdienste van de ritmesectie: hoewel we een beetje teleurgesteld waren dat de aangekondigde held Billy Hart vervangen werd door de minder bekende EJ Strickland, trok die laatste zich aardig uit de slag aan de zijde van de muzikaal nog steeds zeer wendbare 73-jarige bassist McBee.

Ook Cables kwam duidelijk uit de verf, wat voor een pianist niet altijd evident is in een ensemble met vier blazers, die uiteraard met de meeste pluimen gingen lopen. Weiss maakte van die vier het minste indruk (het zal wel de vermoeidheid geweest zijn), maar de begaafde trompettist Henderson, de rijzige Handy (die ook even zijn dwarsfluit bovenhaalde) en de legendarische Harper waren solo stuk voor stuk indrukwekkend en samen ronduit verpletterend. Harper leverde ook de meeste eigen composities, waaronder het fenomenale 'Capra Black' en 'Priestess', waarin respectievelijk de soul- en gospelinvloeden van de hardbop duidelijk naar voren kwamen.

Dit was een prachtig concert en we hopen dan ook dat we deze heren deze zomer op de Bijloke of in het Middelheimpark nog eens geheel uitgerust aan het werk zullen kunnen zien. Hoe dan ook hoera voor De Werf, die dit ensemble wist te strikken en daarmee zijn relevantie voor het Vlaamse jazzlandschap nog maar eens onderstreepte.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Jos L. Knaepen.

Deze recensie verscheen eerder op Focus Knack.

(Tim Vernimmen, 27.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.