Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Muzikaal eerbetoon voor een gedreven jazzprogrammeur
Paul van der Veen Quintet, maandag 30 maart 2009, Old Quarter, Amsterdam

Oorspronkelijk georganiseerd ter gelegenheid van de 68e verjaardag van jazz-programmeur Paul Lehwald, trad deze maandagavond het Paul van der Veen Quintet op. Maar dit concert betekende eigenlijk veel meer. Want aan de ene kant zien wij met lede ogen aan, dat het aantal oorspronkelijke jazzpodia in Nederland aan het afnemen is, terwijl aan de andere kant het jazzleven enorm aan het opleven is, maar dan in de jazzkroegen van datzelfde Nederland.

En dan is het best terecht dat er een eerbetoon georganiseerd wordt voor één van de vele 'jazzgekken', want dat zijn die jazzprogrammeurs. Mensen als deze Paul Lehwald, maar ook bijvoorbeeld Cees van de Ven van het Eindhovense Jazz at the Crow en vele vele anderen, slagen er jaar in jaar uit in om wekelijks dan wel maandelijks jazzliefhebbers een portie swingende jazz voor te schotelen.

Dit keer dus de gelegenheidsformatie van het Paul van der Veen Quintet, met pianist Berend van den Berg, contrabassist Jacko Schoonderword, drummer Klaas van Donkersgoed, zangeres Simone Honijk en leider/altsaxofonist Paul van der Veen (inderdaad een lid van die muzikale familie).

Het werd één groot feest, met helder aangezette duidelijke saxpartijen, lichtvoetig aangezet melodieus pianospel en een dynamisch voorstuwende Schoonderword en interveniërende Van Donkersgoed. En dat alles ter omlijsting van de enthousiaste zangeres Honijk, die er blijk van gaf alle stijlen en partijen moeiteloos vol overgave te kunnen vertolken.

In de gebruikelijke aansluitende sessie, nam zangeres Deborah Carter regelmatig vocale stukken voor haar rekening en nam een stoet van regelmatig optredende solisten hun kans waar om een muzikale ode uit te brengen aan Paul Lehwald. Niet verwonderlijk dat dit special concert tot half zes 's nachts voortswingde.

Een blijmakende happening die eigenlijk een eerbetoon was voor al die hardwerkende organisatoren (vaak achter de schermen werkend), die ervoor zorgdragen dat live-jazz wekelijks in vele gelegenheden te beleven blijft. Hulde hiervoor!

(Rolf Polak, 12.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.