Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Muziek wordt een collectief feest
Jules Deelder & New Cool Collective, vrijdag 17 april 2009, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

Van de bilnaad, naar de haven van Rotterdam, van Antwerpen naar kut en dan is het pauze in Heerlen. Deelder deelt uit, is oprecht verbaasd over de hoge opkomst, neemt plaats achter de trommel met de brushes, draait een plaatje, geniet. De jazzman in zijn element, omgeven door toppers, hij zit eerste rang, doet mee, streelt het trommelvel, draagt, heeft soms de leiding, loopt niet in de weg. Het ontbreekt vanavond niet aan humor, kolder en gretigheid. Vanuit een met free jazz overgoten Antwerpen, belandt de jeugdige Deelder in de verkeerde trein, stoned van in Nederland niet meer verkrijgbare en in België op straat liggende geestverruimende dragees. Een parodie op het mooie en veel bewogen free-jazz tijdperk.

In plaats van het geliefde Rotterdam belandt men tijdens de terugweg pardoes op station Heerlen. Deelders hoogtepunt: zijn brushes-solo. In stilte lacht hij om zichzelf, uiterlijk onbewogen, en deelt hij met het publiek een fantastische jazzavond, opgediend door het New Cool Collective. Een concert met jazzmuziek van nu in de hoofdrol. Vormen van jazz zoals die was en wordt. Meeslepend, jammerend passeert de blues, die luchtig verdwijnt. Zowel Noord- als Midden-Afrikaanse jazzklanken dienen zich aan. Muziek wordt een collectief feest, van een sfeer die volle zalen kan trekken: jazz van vandaag.

Knap, meeslepend om ieders inbreng te zien. Geen lange, maar wel overtuigende en opzwepende soli. Zowel Benjamin Herman als Anton Goudsmid maken hun faam helemaal waar, trompettist David Rockfeller excelleert. Mooi, lekker in het gehoor liggende blazerthema's, lange noten in een bed van percussie. Opzwepende ritmes en lekker verdeeld fantastisch solistenwerk, solo's die als vuurpijlen gelanceerd worden en door de zaal scheren, om op het hoogste punt uiteen te spatten. Het collectief is een collectief, overstijgt het jazzjuk van de kunstmatige ingewikkeldheid. Inderdaad Cool.

Individueel is ieder top, maar als je iets van sport weet, ken je die valkuil. Vanavond niets van dat. De ritmesectie en een ontketende Herman stuwen het publiek op de banken. Had het begin, mede door de ambiance van het theater, iets van 'naar het concert kijken', na dertig minuten opereren op de tast brengt het collectief de zaal in verrukking, komt de geest uit de fles, worden Deelders verzen en kwinkslagen een feest van herkenning voor zijn fans, ontdoet de grappige gast Ger 'Sax' van Vooren het theater van al zijn pluche. De musici maken zichtbaar plezier met elkaar; het is vanavond lachen met, genieten van en bewonderen om. Zo kan een jazzavondje in het theater nieuwe perspectieven openen voor de oude en jonge bezoeker, kan het New Cool Collectief roeren in de pot en kan Jules Deelder zijn nieuwe bundel met de nodige zelfspot onder de aandacht brengen.

Het New Collectief maakt dankbaar gebruik van de stoïcijnse jazzfreak Deelder, die op zijn beurt op een plezierige manier de boel wat in de war schopt en de strakheid hier en daar uit de muziek haalt, door zich in de rol te wanen van bandleader, waardoor drummer Joost Kroon de grootste capriolen moet uithalen om op de maat af te slaan. Het kan allemaal geen kwaad, integendeel: het applaus liegt er niet om en de groep komt niet weg zonder toegiften. Een zeer geslaagd avondje jazz, met een leuke 'nadiesel' in de foyer: een jazzbandje, een drankje en veel jeugd. Door de immense gang naar de diverse zalen van een verbouwd theater Heerlen, galmt de stem van Deelder die knotterend cd's staat te verkopen. Heerlen was vanavond het juiste perron om uit te stappen. Jazz blijft.

(Jo Dautzenberg, 29.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.