Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Kaja Draksler winnares Deloitte Jazz Award 2009

Pianiste Kaja Draksler heeft woensdag 8 april de Deloitte Jazz Award 2009 gewonnen. Aan de jazzprijs is een geldbedrag verbonden van € 20.000. De twee andere finalisten, bassist Clemens van der Feen en hoornist Morris Kliphuis, kregen beiden een stimulansprijs van € 2.500.

De jury noemde Draksler een uitmuntend instrumentaliste met een gedegen ondergrond. Gebruikmakend van ongebruikelijke maatsoorten wist ze met prikkelende ideeën de ritmesectie mee te nemen in eigen composities en bewerkingen van Chopin en Monk.
De jonge pianiste wordt uitgenodigd om een concert te geven in het Concertgebouw te Amsterdam op vrijdag 28 augustus 2009 en op de Brussels Jazz Marathon 2010.

Kaja Draksler werd in 1987 in het Sloveense Kranj geboren en begon op haar vierde jaar piano te spelen. Ze werd op haar twaalfde toegelaten tot de Secundary Music School in Ljubljana, waar ze in 2005 haar diploma haalde. Ze besloot naar Nederland te komen om haar studie voort te zetten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Draksler is sinds 2004 op de Europese podia te horen met uiteenlopende ensembles, waarvoor ze ook componeert en arrangeert.

De Deloitte Jazz Award is de grootste Nederlandse aanmoedigingsprijs voor jazzmusici. De Award is bedoeld voor getalenteerde musici die in Nederland gevestigd zijn, hier al een zekere bekendheid hebben verworven en aan het begin van een internationale carrière staan. De jury bestond uit Benjamin Herman (musicus), Amanda Kuyper (jazzjournalist), Jan Menu (musicus, producer), Jacobien Tamsma (impresario) en Bert Vuijsje (journalist, jazzrecensent).

De Deloitte Jazz Award werd dit jaar voor de achtste maal uitgereikt. Eerdere winnaars waren violist Oene van Geel (2002), klarinettist/baritonsaxofonist David Kweksilber (2003), saxofonist Joris Roelofs (2004), bassist Stefan Lievestro (2005), violist Jeffrey Bruinsma (2006), altsaxofonist Ben van Gelder (2007) en pianist Michal Vaňouček (2008).

Meer weten?
Bezoek de website en de MySpace-pagina van Kaja Draksler.

(Jacques Los, 15.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.