Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
James Carter bouwt een feestje
zaterdag 18 april 2009, SJU Jazzpodium, Utrecht

'Dressed like a chess board' kwam hij op, als laatste van het kwintet, met de hele blinkende ijzerhandel onder zijn arm. Van sopraan- en tenorsax tot basklarinet en dwarsfluit, die hij uitstalde op een kleed. En geen instrument is onbenut gebleven. Meteen ging de beuk erin – alleen krachttermen volstaan hier – en Carter ging er zinderend en virtuoos vandoor op sopraansax in een woest en sprankelend openingsnummer. Ondersteund door een fantastische bassist, Ralphe Armstrong, die pittig stuwend speelde met mooie heldere noten op een prachtig klinkend instrument.

Dat beloofde heel wat, maar daarna zakte de spanning toch een beetje en werd die belofte niet helemaal waargemaakt. Natuurlijk, James Carter etaleerde alles wat hij technisch in huis had, op ieder instrument, en dat was imposant. Hij liet spetterende solo's horen en scheurde er lekker op los. Daarbij was drummer Leonard King een straffe timekeeper, maar soms ook behoorlijk overheersend met knetterend schelle cimbalen. Al met al moest pianist Gerard Gibbs er flink op los rammen met dikke blokakkoorden om niet te worden overvleugeld.

Maar bovenal zat Carter vanaf het begin strak in de rol van entertainer. Hij bouwde echt een feestje en wist gedurende het hele concert de zaal helemaal op zijn kop te krijgen en te houden. Hij heeft een fantastische energie, liep te grappen met de zaal en met de rest van de band, maakte danspasjes en hinkstapsprongen, niets was teveel. Maar misschien was het wel dát. Een beetje teveel etalage en show, en een beetje te weinig diepgang.

Pas aan het eind van het concert, of eigenlijk na het concert tijdens de toegift, hoorden we wat meer van de echte kant en de diepe passie van James Carter in zijn 'Tribute To Don Byas.' En misschien was dat wel het meest interessante, meest authentieke moment en het eigenlijke hoogtepunt van de avond.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Koen Scherer en Alex Jonker.

(Margretha van den Bergh, 30.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.