Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Indiaase invloeden in sublieme impro-muziek
Mauger Trio, zondag 29 maart 2009, Bimhuis, Amsterdam

De in Italië geboren, van Indiaase ouders afkomstige altsaxofonist Rudresh Mahanthappa behoort volgens het toonaangevende jazztijdschrift DownBeat sinds de laatste jaren tot de 'rising alto saxophone stars' en is vooral bekend om zijn samenwerking met pianist Vijay Iyer. In 2007 waren beiden nog te zien en te horen op VPRO's festival Jazz op het Dak. Gezamenlijk brachten ze inmiddels meer dan een handvol cd's uit, zowel in kwartet- als in duobezetting. Naast de samenwerking met Iyer leidt Mahanthappa ook enkele eigen ensembles, waaronder Indo-Pak Coaltion, Dakshina Ensemble, MSG, Dual Identity en het collectieve trio Mauger.

Dit trio met de zwaargewichten bassist Mark Dresser en drummer Gerry Hemingway (beiden speelden – om maar wat te noemen – een groot aantal jaren bij Anthony Braxton) sloot een veertiendaagse Europese tournee in het Bimhuis af. Dat het trio al twee weken intensief samenspelen achter de rug had, was onmiskenbaar een pré. Zonder enig spoor van vermoeidheid musiceerde het trio intensief, inventief, geconcentreerd en met passie. In twee adembenemende suite-achtige sets werd een staaltje sublieme impro-muziek ten gehore gebracht. Met als leidraad een handvol compositorische gegevens en toepassing van gevarieerde, wisselende tempi en volume.

Mahanthappa is werkelijk een meester op zijn instrument. Zijn techniek is formidabel en met zijn strakke, volle, warme toon en rapsodische, virtuoze improvisaties behoort hij tot de betere altsaxofonisten. Onmiskenbaar verwerkt hij Indiaase toonladders en blaastechnieken in zijn solo's. Die inspiratie heeft hij opgedaan in zijn samenwerking met de legendarische Indiaase altist Kadri Gopalnath.

Met behulp van door Gerry Hemingway geprogrammeerde samples werd een vol ritmisch geluid gecreëerd. Zowel Hemingway als Dresser musiceerden alert, energiek en zeer inventief. Dresser produceerde op de baby bas middels zijn felle aanslag een stevig vet geluid. Zijn solo's waren virtuoos en origineel en werden met een enorme drive vertolkt. Drummer Hemingway was niet alleen sterk en gevarieerd op de cymbalen, maar wist met onorthodoxe ritmische middelen subtiele en contemplatieve momenten te scheppen.

Niet voor niets wist hun debuutalbum – verschenen in 2008 op het label Clean Feed – vier sterren in DownBeat te vergaren. Helaas was de publieke opkomst matig. Dat betekent dat velen een geweldig concert gemist hebben van drie prominente grootmeesters van de hedendaagse jazzmuziek.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 10.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.