Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Arve Henriksen – 'Cartography' (ECM Records, 2008)
Opname: 2005-2008

Trompettist Arve Henriksen is een van de recentere voorbeelden van de Scandinavische mist-boven-het-moeras-jazz, waar het ECM-label veel van zijn status aan dankt. Hij heeft onder meer opgetreden met Christian Walumrod en Trygve Seim, en is bezig zijn eigen geluid - een zeer geknepen, ijle trompetklank - verder te ontwikkelen.

Op 'Cartography' is Henriksen, samen met de samples van Jan Bang, de enige muzikant die op elk nummer te horen is. Bang voorziet de trage, zachte klank van de leider van een brede basis, terwijl Henriksen zoekend en ingetogen opereert. Op verschillende nummers zijn zangers, een percussionist, een bassist en een gitarist aanwezig, maar zij worden grotendeels opgenomen in het al aanwezige klanktapijt.

Het resultaat balanceert smaakvol op het randje van new age, elektronische muziek en kamerjazz. Misschien af en toe een beetje té smaakvol; de spoken word van David Sylvian is iets te veel van het goede en door de sampling die de tekst maar moeilijk verstaanbaar maakt, wordt 'Before And Afterlife' na een paar keer ergerlijk.

Betoverend is juist 'Migration', waar Henriksen gruizige dubbelklanken produceert over een ensemble van gitaar, bas, samples en synthesizers. Hier zorgt de gelaagdheid van de muziek voor diepgang, zonder dat de productie geforceerd of pretentieus aandoet. Dit soort stukken, waar ook 'From Birth' en 'Ouija' toe behoren, laten Henriksen van zijn beste kant uitkomen. Dat is belangrijk, want hij heeft, door de opzet van het album, niemand om op terug te vallen.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Arve Henriksen kun je naar een compilatie van dit album luisteren.

(Sybren Renema, 21.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.