Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sunday Afternoon Jazz
Susanne Alt Quartet featuring Bruno Speight, zondag 8 februari 2009, Trianon, Nijmegen

Susanne Alt werd in 1978 geboren in Würzburg als kind van twee muzikanten. Van haar vader kreeg zij op zesjarige leeftijd pianoles. Op haar achtste kreeg zij gitaarles van haar moeder. Vanaf haar twaalfde begon ze met saxofoon spelen. Al snel won Alt de belangrijke aanmoedigingsprijs voor jong talent, de Siemens-Jazzförderpreis. Op haar vijftiende was zij de jongste student klassiek saxofoon aan het Neurenbergse Meistersingerkonservatorium. In 1996 verhuisde Alt naar Nederland. In 2004 verscheen haar eerste cd 'Nocturne', daarna volgde 'Delight' (2007) en 'On Track' (2009), alle drie met haar groep, het Susanne Alt Quartet.

Dit kwartet bestaat uit Thijs Cuppen (piano), Sven Schuster (contrabas), Phillipe Lemm (drums) en Susanne Alt (altsax, sopraansax, dwarsfluit). Zij speelden deze middag met special guest Bruno Speight op gitaar. Speight is de vaste leadgitarist van Maceo Parker en speelde onder anderen met Prince en The Drifters. Alt luistert al vanaf haar 16e naar Maceo Parker; ze heeft zo'n 30 concerten van hem gezien. Ze raakte onder de indruk van het spel van Speight en er ontstond een vriendschap tussen de twee, die er uiteindelijk toe leidde dat de gitarist mee ging spelen in haar band.

In Trianon presenteerde de saxofoniste een deel van haar nieuwe, in februari 2009 uitgebrachte cd 'On Track', een album vol moderne soul-jazz. Het Susanne Alt Quartet bracht deze middag een gevarieerde mix van jazz, blues ('Things To Do'), latin ('A Got Rhythm'), reggae ('June Tune') en funky soul.

Alt haalde frisse, heldere en mooie variaties uit haar sax, met subtiele, melodische en humoristische wendingen. Soms speelde ze ronduit zacht. Haar klank is zo opvallend helder dat haar spel meteen bij je binnenkomt, zoals in 'Recurring Dreams' en 'Crash Course'. Cuppen liet zichzelf zien in 'Happy People In The Morning', dat erg verfrissend klonk. Maar ook in 'Mermaid Eyes' en 'Spring Clouds', waarin de toetsenist een heerlijke 80's sound liet horen. Schuster haalde een steady laag warm geluid uit zijn bas, wat goed naar voren kwam in 'Music For President'. In dat nummer was ook mooi samenspel tussen Schuster en Speight. Lemm drumde snel en strak. Zijn meeslepende nummer 'Sintra & Sonora' was beestachtig goed. Speights spel bevatte een groovy, funky, soul minded, alles doordrenkende flow.

Met de toegift 'Desire' sloot de band het concert af met een helder intens geluid en sensuele klanken. Met mandjes vol geroosterd uienbrood op de tafels zorgde Trianon voor een sublieme omlijsting van deze geslaagde zondagmiddag.

Meer horen en zien?
Op YouTube zijn opnamen van dit concert te zien. Bekijk en beluister 'Spring Clouds' (part 1 en part 2), 'Crash Course', 'Desire', 'Now Forever' en 'Music For President'.

(Josien Lucassen, 9.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.