Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ome Toots is er nog...!
zaterdag 14 maart 2009, Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

Bij de naam Toots Thielemans denkt iedereen meteen aan de tunes van de Nederlandse speelfilm 'Turks Fruit' en de serie 'Baantjer'. Maar ook internationaal werd hij bekend door soundtracks van films, zoals 'Midnight Cowboy' en 'The Getaway'. Zijn bekendheid verbreidde zich hierdoor, ook buiten de jazzwereld. Hij heeft inmiddels een grote schare fanatieke fans om zich heen verzameld, waarin jong en oud hand in hand gaan. Nog steeds trekt hij volle zalen en weet hij met zijn zoetgevooisde melodieƫn en prachtige improvisaties menigeen te beroeren.

Als jazzmuzikant heeft hij in de afgelopen zestig (!) jaren zijn strepen ruimschoots verdiend, en is hij een zeer gewaardeerd en gerespecteerd collega onder de groten der aarde. Hij speelde met velen, om maar eens wat namen te noemen: Benny Goodman, George Shearing, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, maar ook Paul Simon en Billy Joel. Nog steeds is deze grote kleine man elke dag bezig met musiceren en staat hij regelmatig op het podium.

Toots, die binnenkort de respectabele leeftijd van 87 jaar bereikt, komt ondersteund door zijn collega-muzikanten het podium op in het wat achteraf gelegen theater Vredenburg Leidsche Rijn te Utrecht, deze zaterdag 14 maart. Stemmig gekleed in zwarte pakken vormen zij een mooi geheel, Thielemans' status waardig. In zijn kwartet spelen deze avond Hein van de Geyn (contrabas), Hans van Oosterhout (slagwerk) en Karel Boehlee (piano en synthesizer). De mondharmonicaspeler/gitarist noemt zijn medemuzikanten echte human beings, met name door hun medeleven tijdens zijn ziekte afgelopen jaar, waardoor hij een aantal concerten moest aflasten.

Souplesse, harmonie en respect voor de meester in dit kwartet komen tot uiting
in prachtige stukken van onder meer Miles Davis en Toots' grote favoriet Louis Armstrong. Zijn vertolking van het nummer 'Round Midnight' van Thelonious Monk, waarin hij alleen in de slotakkoorden wordt bijgevallen door zijn beroepsgenoten, mag groots genoemd worden. Groots in passie, muzikaliteit en eenvoud. Het treft de aanwezige toehoorders recht in het hart.

Velen om hem heen zijn weggevallen, maar - zoals hij het zelf zegt: "Ome Toots is er nog..."

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Donata van de Ven, 19.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.