Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
New Generation Big Band – 'Shoot' (eigen beheer, 2009)
Opname: 2008

Twee april presenteert de New Generation Big Band zijn nieuwe album in de Melkweg. Deze band is de laatste jaren snel op komen zetten in het kielzog van bijvoorbeeld de New Cool Collective Big Band, maar bestaat, in tegenstelling tot New Cool, alleen als groot ensemble. Bovendien is de New Generation Big Band klassieker als het gaat om de arrangementen en de aanpak van het repertoire, maar niet minder interessant.

Op 'Shoot', het tweede album, staan de resultaten van een groot aantal verschillende samenwerkingen, met onder meer saxofonist Bob Mintzer en zangeres Senna. Daarnaast staan er nummers op van Herbie Hancock, Jesse van Ruller en de in Nederland onvermijdelijk geworden Benjamin Herman (het stomende 'Durban Poison' - vernoemd naar een hevige wietsoort).

Aantrekkelijk is 'Motet', een compositie van Russel Ferantes, geschreven voor de Yellowjackets, waarvan gastsolist Bob Mintzer deel uitmaakt. Mintzers solo is dik in orde: lyrisch en soulfull. Het arrangement van trompettist Robert Scherpenisse loopt ook al over van de romantiek: aanzwellende blazers, napikkers en accenten die in Quincy Jones' bigband van de jaren zestig niet zouden misstaan.

Het contrast met 'Chase The Pace' had niet groter kunnen zijn. Dit nummer, een samenwerking met hiphopzangeres Senna, is vooral in de ska en funk geworteld. Haar zang volstaat, maar wat dit nummer vooral drijft, is de ritmesectie. Die staat als een huis en wordt aangedreven door duizendpoot Mark Haanstra (bassist van onder andere Agog, Oxymore Quintet en Yuri Honing's Wired Paradise) en drummer Klaas Balijon.

Een kritische kanttekening is dat 'Shoot' misschien beperkt wordt door zijn eigen ambities. Zóveel verschillende samenwerkingen, gastsolisten en covers maken het moeilijk om uit 'Shoot' het gezicht van de New Generation Big Band op te maken. Dit album is in dat opzicht eerder een afwisselend beeld van de stand van zaken dan een afgerond project. Misschien dat deze twijfel bij de live-presentatie wegvalt; New Generation staat immers met name live als een huis.

Meer horen?
Op de
website van de New Generation Big Band kun je de volgende vier tracks van deze cd beluisteren: 'Shooter Shuffle', 'Motet', 'Chase The Pace' en 'Geraldine'.

(Sybren Renema, 27.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.